Helsingborg utanför Royal League

FOTBOLL

Supportrarna genomförde protestaktion

Det blev inget Royal League-spel och en sjätteplats i allsvenskan för Helsingborg.

Det blev 0–1 (0–0) i sista omgången mot BK Häcken, en helt rättvis seger för gästerna dessutom. Och återigen krävde delar av Helsingborgs supportrar att tränaren Peter Swärdh ska avgå – matchen inleddes dessutom med en aktion.

– Det är givetvis inte alls kul att höra och vi får sätta oss ned och analysera det hela, sade en märkbart tagen Peter Swärdh efter förlusten.

En del av Helsingborgs supporterklubb inledde matchen med tio minuters tystnad och med en stor banderoll ”Visar ni inget hjärta får ni inget stöd” i vitt på svart på ena läktaren.

– Vi har inte presterat bra de sista åtta matcherna i serien, det är jag medveten om, men jag har gjort vad jag kunnat för att ändra bilden. Klart att ansvaret är mitt i slutändan, sade Helsingborgstränaren.

Swärdh har ett år kvar på sitt kontrakt och nästa år ska det bli en plats bland de fyra för laget, det står inskrivet.

”Olustig stämning”

De sista minuterna av matchen blev Helsingborg utbuat och kraven på att Swärdh ska avgå spred sig.

– Det blev en väldigt olustig stämning, jag blev illa berörd, sade Häckens tränare Stefan Lundin.

Efter att ha slagit Djurgården i somras med 2–0 ökade kraven på Helsingborg, som blev tia i allsvenskan ifjol. Flera spelare köptes in för dyra pengar, främst då Andreas Jakobsson och Babis Stefanidis. Ingen av dem har lyckats något vidare och det har också varit oroligt kring skyttekungen Peter Graulund, som inte trivts med Helsingborgs spelsystem. Graulund spelar förmodligen inte i Helsingborg nästa år även om han har kontrakt över 2006.

Stämningen utanför plan var egentligen det mest anmärkningsvärda i en annars blek allsvensk match där Häcken vann helt rättvist.

Det var en gammal Helsingborgs-spelare som ordnade Häckens andra seger mot skåningarna – lagkaptenen Jesper Ljung fixade vinstmålet efter en timmes spel.

– Vi gjorde en bra match och är tillbaka i samma standard som i våras när vi var med i toppen, sade Stefan Lundin.

Töfting bäst

Den första halvleken hade några målchanser och Helsingborgs Peter Graulund hade en bra chans efter fyra minuter men kunde inte få ordning på avslutningen.

I andra halvlek var gästerna det klart bättre laget, pådrivna av danska mittfältsturbon Stig Töfting. Sedan var också Häckens landslagsstjärna Teddy Lucic helt felfri som mittback.

Helsingborg förbättrade sig fyra placeringar mot fjolåret – men kraven är mycket höga.

– Vi har inte visat rätta fighterhjärtat på slutet av säsongen. Varför vet jag inte, men vi borde ha spelat mer enkel fotboll, sade Daniel Andersson, Helsingborgsmålvakten som varit en av lagets bästa spelare under året.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM