Djävulens högra hand?

Publicerad:
Uppdaterad:

Di Canio: "Rasistdebatten är överdriven"

Di Canio. Lazios kontroversielle lagkapten Paolo Di Canio anser att den italienska debatten om rasistattacker är överdriven. " Den allmänna opinionen kring sånt här äcklar mig" säger han.
Foto: AP
Di Canio. Lazios kontroversielle lagkapten Paolo Di Canio anser att den italienska debatten om rasistattacker är överdriven. " Den allmänna opinionen kring sånt här äcklar mig" säger han.

Italien rasar mot rasisterna som skrek ”satans neger” åt Zoro.

Men Lazios lagkapten Paolo Di Canio tycker att debatten är felaktig.

– Den allmänna opinionen kring sånt här äcklar mig, säger han.

Debattens vågor går höga i Italien och runt om i fotbollsvärlden efter rasistattacken mot Messinas back Zoro. Men mitt i alla fördömanden hörs också motstridiga röster. Ett av gårdagens starkaste uttalanden kom från Lazios lagkapten Paolo Di Canio.

– Jag respekterar Zoro men orättvisorna och felaktigheterna är andra än rasism, säger Di Canio.

Vita attackeras

Han menar att debatten är överdriven och att det inte handlar om ras när spelare attackeras – trots att Zoro kallades “satans neger”. Di Canio tycker att även vita spelare attackeras.

– Också jag som italienare kallades allt möjligt när jag spelade utomlands. De kallade mig “djävul” och allt hemskt men jag tog aldrig åt mig.

Di Canios uttalanden väcker uppståndelse, i synnerhet med tanke på hans politiska hemvist. Lazios lagkapten har aldrig gjort någon hemlighet att hans sympatier ligger hos extremhögern. I våras dömdes han till 90 000 kronor i böter efter att ha gjort fascisthälsningen i derbyt mot Roma.

Di Canio tycker att hela debatten om rasism är överdriven och snedvriden.

– När det händer såna här saker, som med Zoro, är den allmänna opinionen äcklig, säger han och fortsätter:

Nationalhjältar

– Jag har sett hur man spottat på nationalhjältar och mycket annat. Men inget väcker sån uppståndelse som när en svart person är inblandad.

Di Canio får visst stöd av Giuseppe Dossena, som tidigare tränat Ghanas landslag. Han anser att vita utsätts för lika mycket rasism som svarta.

– Även i Afrika har man problem med rasism. Svarta eller vita, när det gäller rasismen är vi alla lika eftersom man vet att när det gäller idioti har hjärnan ingen färg.

Jennifer Wegerup

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN