Mejla

Johanna Frändén

Frändén: Barnsligt och lite underhållande

FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic vet hur man öppnar dörrar, slår smashar och sätter eld på broar på en och samma gång.

Han är tillgänglig för att spela VM i sommar om kroppen och formen tillåter det.

Då är frågan om han ska.

Tänk om vi kunde enas om att svaret inte är helt enkelt.

Att första mötet med media i USA inte skulle gå obemärkt förbi var en lågoddsare. Ingen nytt under den kaliforniska solen. När presskonferensen med LA Galaxy närmade sig kokpunkten passade Zlatan Ibrahimovic på att leverera både ett och två välriktade inlägg mot både landslaget och Janne Andersson.

Zlatan vet exakt vad som sägs och skrivs på hemmaplan. Han noterade förstås att Sverige gjorde en blek figur i veckans obegripliga bortamatch mot Rumänien och missade inte tillfället att utnyttja det genom att offentliggöra sin VM-kandidatur. Salvan mot Janne Andersson var svårare att förstå.

– Han borde fokusera på laget och inte på mig. Förlorar du två matcher ska du inte fokusera på mig, även om du får frågan om mig, deklarerade Zlatan för att i nästa minut slå fast:

– Om han behöver mig och jag kan göra det jag vill göra och är hundraprocentig är dörren öppen.
Så mycket för att fokusera på laget.

Att Janne Andersson under den evighetslånga vintern som rått sedan Sverige plockade ner stjärnorna på San Siro den 13 november vägrat att dryfta frågan om Zlatan har inte undgått någon, utom tydligen huvudpersonen själv.

Kvällens spektakel i Los Angeles gav förmodligen Janne Andersson mer spänningshuvudvärk än något annat.

Någon form av genans

Under fotbolls-EM i Frankrike för två år sedan skrev Zlatan Ibrahimovic ett välregisserat avskedsbrevet till svenska landslaget, komplett med en reklamfilm redo att rulla ut så fort sortin var ett faktum. Det gråtmilda bilkrängar-klippet hade kunnat generera någon form av genans nu när det tydligen inte var ett definitivt adjö. Men genans är ett begrepp som inte har någon större plats i det universum där Zlatan befinner sig sedan snart 20 år. Uppenbarligen inte i hans fanclub på Svenska Fotbollförbundet heller. Och på det stora hela är det förstås en detalj.

Så då har vi sakfrågan att ta ställning till: Ska en spelklar Ibrahimovic spela VM i sommar?

Den senaste tiden har de självsäkra ja-rösterna gått upp i maximal decibelstyrka.

Efter matchen mot Rumänien menade studioexperten Alexander Axén att det är en icke-fråga.

Annan inställning i USA

– Att vi ens diskuterar om han ska vara med eller inte, det är bara i Sverige. Det är helt patetiskt. Det är sorgligt, men det är så. Det är den här jantelagen vi har, förkunnade Axén.

Hos experter i USA, jantelagens själva moderskepp om man ska tyda tongångarna, är inställningen en annan. När amerikansk tv tog upp frågan i veckan rådde enighet hos de tillfrågade.

– Laget har gått dit utan honom och ett lag som Sverige behöver ett bra kollektiv. Och så mycket som Zlatan kan förbättra ett lag, så är han inte samma spelare som för ett år sedan. Jag tror inte att det är värt det, sa bland annat ESPN-experten Stephen Nicol.
USA har en lagidrottskultur som sitter djupt rotad i samhällskroppen. Till skillnad från schablonbilden av det individualistiska och marknadsliberala landet i väst är det inom idrotten  som kollektivismen, grupptänket och, för den delen, lönetaken existerar.
Amerikanska lagidrottsidoler är kulturbärare på ett sätt som vi sällan uppmärksammar i Europa. Det är här fattiga pojkar och flickor med scholarships börjar sina klassresor, det är här politiska rörelser och protester får folklig förankring. När NFL-stjärnan Colin Kaepernick började knäböja under nationalsången i protest mot rasistiskt polisvåld förklarade Donald Trump att han borde få sparken. Det hindrade inte en lång rad spelare att kopiera Kaepernicks tilltag för att visa sin lojalitet.

Det svepande påståendet att USA älskar idrottsdivor med stora egon är inte helt sant. Lagidrottarna är extremt tillgängliga för medierna efter slutsignal, artighet är en dygd och de som inte faller in i ledet, eller på något sätt sätter det egna varumärket före laget, kommer sällan undan med det. När David Beckham gjorde en halvsäsong med Milan under MLS-uppehållet i USA våren 2009 riktade lagkamraten Landon Donovan skarp kritik mot engelsmannen för att inte sätta klubbens intresse främst.

Barnsligt och underhållande

Zlatans vara eller inte i VM-truppen kommer skymma allt annat under uppladdningen för mästerskapet i Ryssland.

Det största tjänst vi kan göra varandra just nu är att vara lite ödmjuka inför frågans komplexitet.

Visst kan man lista guldbollar, målrekord och en överlägsen stjärnglans för att argumentera för att en spelare av Zlatan Ibrahimovics kaliber har rätt att komma och gå som han vill i landslaget. Det finns inga kvalitativt sportsliga skäl för att hålla en återhämtad Ibrahimovic utanför VM-truppen.

Men som förbundskapten måste man också förhålla sig till andra realiteter.

Vad händer med dynamiken i ett omklädningsrum när den före detta medelpunkten vill in i värmen igen?

Jag har själv pratat med flera svenska landslagsspelare som utan censur förklarat att laget blivit bättre sedan Ibrahimovic försvann eftersom de själva varit tvungna att kliva fram på ett annat sätt.

I slutändan ligger beslutet hos Janne Andersson och det kommer förmodligen att grundas på argument och erfarenheter som utomstående inte har insyn i.

Att Zlatan Ibrahimovic känner av dagstemperaturen och istället för att skicka en eloge till sin chef utmanar honom på duell är både barnsligt och lite lite underhållande.

Jag är ändå ganska säker på att Janne Andersson har lätt att hålla sig för skratt just i dag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Stryktipset, där en Jackpot på ca 10 miljoner står på spel!

Svenska Spel

Av: 

Johanna Frändén

Publisert:

LÄS VIDARE

Zlatans sågning av Janne Andersson: ”Han borde fokusera på laget och inte på mig”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Zlatan Ibrahimovic

Janne Andersson

Fotbolls-VM

Herrlandslaget i fotboll

USA