– Bötfälls för en planinvasion som vi redan var överens om

FOTBOLL

GÖTEBORG. IFK Göteborg ska diskutera bötesbestraffningen efter cupfinalen vid ett styrelsemöte nästa vecka.

Men klubbdirektören Martin Kurzwelly är redan kritisk mot delar av domen.

– Jag förstår inte riktigt varför vi straffas för en planinvasion som vi var överens om, säger han.

I domen från Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd kring händelserna i samband med finalen i Svenska Cupen bötfälls IFK Göteborg med totalt 250 000 kronor.

100 000 kronor är straffvärdet för den bengal som kastades mot Djurgårdens läktare, 80 000 kronor för planinvasionen och 70 000 kronor för den pyroteknik som antändes.

Men eftersom SvFF var arrangör och anses ha del i ansvaret så landar IFK Göteborgs slutliga bötesbeloppet på 130 000 kronor.

– Jag har ingen åsikt om det summan just nu. Jag förstår att Disciplinnämnden följt någon slags praxis. Vi har styrelsemöte nästa vecka och får diskutera beloppet då, säger Martin Kurzwelly.

Däremot har han svårt att förstå delar av domen.

– Vi, Djurgården och förbundet hade ett gemensamt ansvar för cupfinalen. Tillsammans hade vi räknat med att det vinnande lagets supportrar skulle komma in på planen.

– Det viktigaste var då att hålla det förlorande lagets supportrar kvar på läktaren så att det inte skulle uppstå konfrontationer, säger Kurzwelly.

– Jag kan tycka att det är märkligt att vi bötfälls för en planinvasion som alla praktiskt taget var överens om. Vi försökte inte stoppa de som sprang in.

 Är bötesbelopppet för den kastade bengalen acceptabelt?

– Som sagt, det vill jag inte värdera. Händelsen är djupt olycklig, helt oacceptabel. Djurgårdsfansen utsattes för livsfara. Men det var en enskild individs agerande och jag tycker att en del generella uttryck i domen är felaktiga.

– Huvuddelen av de som invaderade planen gjorde det inte, som det står i domen, för att håna förlorarna, säger Kurzwelly.

Personen som kastade bengalen mot Djurgårdens läktare är ännu inte identifierad.

– Polisens arbete fortsätter och vi gör vad vi kan för att hjälpa till. En bengalkastare (som kastade in pyroteknik vid 1-0-målet) är identifierad, men inte personen som fanns inne på planen.

– Får vi tag i honom kommer även han att bli ersättningsskyldig, säger Kurzwelly.

ARTIKELN HANDLAR OM