Sågar serieledaren: Är brottarfotboll

FOTBOLL

Förre landslagskaptenen: Tokhyllas av de som kallar sig experter

IFK Göteborg leder serien – men sågas nu av VM-hjälten från 1994 Jonas Thern.

46-åringen kallar IFK:s insats i bortamatchen mot Elfsborg för ”brottarfotboll”.

– Jag är ledsen om han inte gillar min spelstil, säger mittfältaren Philip Haglund till Sportbladet.

IFK Göteborg fick hård kritik när de förra året inte levde upp till de då högt ställda förväntningarna. I år har laget däremot startat lysande och leder serien. Men nu kommer kritiken ändå.

”Brottarfotbollen som får vinna”

– Tittar man på matchen Elfsborg-IFK Göteborg så är det brottarfotbollen som får vinna just nu och den tokhyllas av de som kallar sig experter vilket jag har svårt att förstå. Jag tycker man ska jobba mer på att utveckla det som är fotboll och hylla de som har kreativitet och passningsskicklighet i främsta rummet, säger Jonas Thern i en intervju med Sydsvenskan.

46-årige Thern spelade för bland annat Benfica, Napoli samt Roma under sin karriär och var en av de stora hjältarna när Sverige tog VM-brons 1994. Nu hyllar Thern istället för IFK bland annat sonen Simons Malmö FF.

– De ligger väldigt högt upp med Elfsborg och Häcken. Det är de lag som försöker utveckla passningsspelet och låta fotbollsspelare utveckla sin kreativitet.

”Kommer inte ändra mig”

Philip Haglund är en av som fått mycket beröm för sin roll att från mittfältet hjälpa till att bygga IFK:s nya ramstarka defensiv. Han tar lätt på Therns kritik.

– Då får han tycka det. Han får tycka vad han vill om oss. För det första är Elfsborg borta en svår match. Det är inte lätt att åka dit och varken ta poäng eller visa fin fotboll, säger Haglund.

Är du en av brottarna?

– Jag nog en del av den fotboll vi spelar. Vi försökte spela fin fotboll förra året och tog inte många poäng. Fotboll handlar ändå om att vinna och det är viktigast för oss. Det är klart att det är roligare om man kan spela glänsande fotboll men jag tycker att det är svårt att åka till Elfsborg och spela underhållande fotboll, säger Haglund.

– Jag är ledsen och det är tråkigt om han inte gillar mig eller min spelstil. Men jag kommer inte ändra på mig.

Det är inte heller första gången i år IFK får kritik. Helsingborgs Alejandro Bedoya stod för en mycket uppmärksammad attack efter mötet med IFK i cupen.

ARTIKELN HANDLAR OM