Turkiska klubben stöttar Özil – med upptrycka tröjor

avSimon Norberg

Foto: Yeni Malatyaspor (TWITTER: @YMSkulubu)

Mesut Özil slutade i det tyska landslaget eftersom att han upplevt att han har utsatts för rasism från flera håll.

I dag stöttades han av den turkiska fotbollsklubben Malatyaspor som låtit trycka upp tröjor med en bild av mittfältaren.

”Vi är alla som du, säg nej till rasism”, gick det även läsa under bilden.

Mesut Özil har fått utstå en hel del kritik under sommaren, både inför fotbolls-VM –när han poserade på bild med Turkiets kontroversiella ledare Recep Tayyip Erdoğan – under själva mästerskapet och efteråt.

När Tysklands fiasko var ett faktum valde mittfältstjärnan att sluta i landslaget.

Özil har berättat att han utsatts för rasistiska kommentarer från både egna supportrar och dessutom av högt uppsatta inom det tyska fotbollsförbundet (DFB).

Så länge jag har den här känslan av rasism och respektlöshet så kommer jag inte att fortsätta representera Tysklands landslag på internationell nivå. När högt uppsatta människor i DFB behandlar mig respektlöst för mina turkiska rötter och själviskt sätter mig i politisk propaganda, så är det tillräckligt”, skrev han på sina sociala kanaler.

Marscherade ut

Uppgifter som både landsmännen Thomas Müller och Manuel Neuer offentligt gått ut och dementerat.

– Vi borde nu äntligen avsluta den här diskussionen och i stället fokusera på fotbollen då rasism aldrig var ett problem i det tyska landslaget. Ingen kan säga att det finns rasism inom idrotten och inom landslaget, sa Müller igår.

När turkiska Malatyaspor, till vardags i högstaligan, i dag spelade en försäsongsmatch mot Gazisehir Gaziantep, valde spelarna i laget att på ett tydligt sätt stötta Mesut Özil.

När laget marscherade ut på planen bar de tröjor med en bild av stjärnan och texten ”Vi är alla som du, säg nej till rasism.”

Mesut Özil själv var med och spelade cirka 30 minuter på Friends Arena när Arsenal besegrade Lazio med 2–0 i en träningsmatch.

ARTIKELN HANDLAR OM

Arsenal FC