Här är tabellen som Blåvitt drömmer om

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Här är tabellen som IFK Göteborgs fans föredrar: Blåvitt sexa med häng på Europaplatser.

Problemet – den är räknad enbart efter första halvlek.

– Vi är väldigt missnöjda över hur vi har agerat i slutet av matcherna, säger Poya Asbaghi.

IFK Göteborgs fans har det tungt trots att klubben tydligt inför säsongen pratade om 2018 som ett mellanår att ytterligare sanera ekonomin och satsa ungt.

Supportrarna ser att elfteplatsen inför söndagens västderby mot Elfsborg kunde varit något helt annat om det inte varit för de blåvita genomklappningarna i andra halvlek och på tilläggstid i en räcka matcher.

– Vi vet om att vår stora akilleshäl har varit vår ickeförmåga att skydda ledningar i slutet av matcherna, säger tränaren Poya Asbaghi. Vi är inte heller bäst i allsvenskan på att komma tillbaka från underlägen.

Tappar fem platser i 2:a halvlek

Resultatsajten Soccerway redovisar både den ordinarie allsvenska tabellen där söndagens lag på Gamla Ullevi, IFK Göteborg och Elfsborg, ligger 11:a respektive 12:a.

Men Soccerway har också en halvtidstabell där enbart resultaten i paus räknas in. 

I den hoppar Blåvitt till sjätte plats med häng på Europaplats medan Elfsborg är på plats 14.

IFK Göteborg har åtta matcher där man tappat segrar och kryss under den andra halvleken eller på tilläggstid.

– Vi har ett ungt lag där många inte har så mycket allsvensk rutin. Vi har inte riktigt haft det ledarskapet som behövs när man leder matcher och det är tio minuter kvar. Samtidigt tvingas flera av spelarna att lära sig och kliva fram i ledarroller nu, säger Asbaghi.

– Jag har också ett ansvar som tränare, givetvis.

Kan hänga av Elfsborg

– När vi har legat under så har vi inte haft en tillräckligt tydlig forcering och inte heller den kraftfulla, större spelartypen som vi kan skicka långt på.

Trots IFK Göteborgs återkommande tapp i slutskedet av matcherna menar Asbaghi att Blåvitt ändå har ett psykologiskt övertag mot Elfsborg, just med tanke på tabellen.

– Båda lagen vill lämna den här delen av tabellen, komma bort från kvalstreck och bottenstrid. Med en seger så skakar vi av Elfsborg ett tag och får lite distans. De kan inte göra samma sak med oss, säger IFK Göteborgstränaren.

Publicerad:

LÄS VIDARE