Harder: ”Hon har stått vid min sida i fyra år”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

VIBORG. När Pernille Harder, 25, tog emot priset som Europas bästa fotbollspelare tackade hon bland andra två svenskar.

En av dem är ”Blågults” försvarare Magdalena Eriksson, flickvännen som stått vid hennes sida de senaste fyra åren – och som nu är motståndare.

– Klart att det kommer bli speciellt. Men vi är professionella, säger Harder inför gruppfinalen mot Sverige.

I höstas valde det danska damlandslaget att bojkotta matchen borta mot Sverige. Anledningen var en tvist med förbundet gällande bland annat ekonomiska förutsättningar.

En av dem som gick i bräschen för agerandet var stora stjärnan Pernille Harder. Att det nu, när det krävs seger mot Sverige för att ta sig till VM, skulle finnas någon ånger kring den inställda matchen tillbakavisar hon.

– Det som har hänt har hänt. Nu står vi här i gruppfinalen och ska vinna matchen. Så det tänker vi inte på, säger Harder.

Harder är inne i en fin period karriärsmässigt. Förra veckan mottog nämligen 25-åringen Uefas pris som delas ut till Europas bästa spelare.

– Jag är väldigt stolt, det är stor för mig att ta emot ett sånt pris. Det har varit en dröm sedan jag var liten, något jag har jobbat mycket för, säger Pernille Harder.

Tackar förre tränaren

Hon förklarar att två svenskar har stor del i framgångarna de senaste åren. Dels förre tränaren Martin Sjögren samt ”Blågults” försvarare Magdalena Eriksson.

– Martin betydde mycket när jag spelade i Linköping, det var 4,5 år där när han utvecklade mig väldigt mycket, säger Harder.

– ”Magda”, hon har också varit vid min sida de senaste fyra åren.

Måste vara speciellt för er att mötas?

– Klart att det kommer bli speciellt. Men vi har gjort det förut.

Ni har inte psykat varandra?

– Nej, det har vi inte haha. Vi är väldigt professionella, vi tar det här som en vanlig match fast att det inte är det.

”Får se vad de tänker göra...”

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson var förtegen kring planen för hur anfallaren ska stoppas. Själv har hon inte heller någon aning.

– Det är svårt att säga när den är hemlig haha... Vi får se vad de tänker göra så får vi ta det därifrån, säger Harder och tillägger:

– Sverige är ett bra lag, särskilt defensivt, men klart vi går ut för att vinna. Sen får vi se hur matchen utspelar sig.

Fotnot: Danmark-Sverige spelas 17.00 och sänds i TV12.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.