Alf Westerberg: ”Jag blev ett bondeoffer”

IFK Göteborgs sparkade assisterande tränare om det överraskande beskedet

avMichael Wagner

FOTBOLL

GÖTEBORG. IFK Göteborgs kris ledde till att sportchefen Mats Gren fick lämna uppdraget – tillsammans med assisterande tränaren Alf Westerberg, 57.

– Självklart är jag besviken. Jag känner mig som ett slags bondeoffer, säger Westerberg till Sportbladet.

Så sent som i somras förlängde Westerberg, som jobbat som assisterande tränare till Poya Asbaghi, sitt avtal med ytterligare två säsonger, till 2020 ut.

Men när IFK Göteborg under onsdagen kallade till en presskonferens och berättade om flera förändringar på ledarsidan så var det sportchefen Mats Gren och Alf Westerberg som fick lämna sina positioner.

– Jag känner givetvis en viss besvikelse, precis som vem som helst som blir flyttad från en uppgift, säger Alf Westerberg till Sportbladet.

Hårt tryck

– Det här är mycket av ett spel. IFK Göteborgs verksamhet är satt under ett hårt tryck och jag blev ett slags bondeoffer. Någon fick flyttas på och det blev jag.

Den närmaste tiden ska Westerberg hjälpa Olle Sultan, scoutingansvarig i IFK Göteborg, med att studera spelare.

– Poya Asbaghi och jag har inte haft några arbetsmässiga problem med varandra och vi har pratats vid. Vi är inte osams. Jag föll offer för kravet på någon slags förändring.

Asbaghi säger att han misslyckats med att involvera dig kring A-laget.

– Jag tycker han tar på sig en stor börda i det, men jag kan inte invända på hans sätt att se på det. Det är möjligt att han behöver lite annat svängrum och kanske går det att fräscha upp arbetet nu när Hannes (Stiller) och Hjalmar (Jonsson) kommer in i stället utan jag kan utveckla vad det kommer innebära, säger Westerberg.

Utifrån ser det ju lite märkligt ut att du får flytta på dig efter att ha förlängt ditt avtal för bara några månader sedan.

– Jag förstår att det ter sig märkligt. Samtidigt känner jag att klubben verkligen vill att jag ska fortsätta inom föreningen. Jag känner ingen brist på förtroende på det sättet.

– Man vill optimera lagets möjligheter att prestera inför de avslutande matcherna. Om man tror att det här är rätt sätt så får jag köpa det.

Rätt spelare?

En hel del i diskussionen kring krisen i IFK Göteborg handlar om sättet som man under nye tränaren Poya Asbaghi vill spela fotboll.

I en TV-intervju med Sportbladet uttryckte vikarierande sportchefen Jonas Olsson, som tillfälligt fyller rollen efter sparkade Mats Gren, att hans filosofi går ut på att ”se vad man har i kylskåpet innan man bestämmer vad man ska laga till”.

Har ni haft rätt matvaror i kylskåpet för den fotboll som Poya och du försökt spela?

– Nja, det kan man väl diskutera, säger Westerberg. Det är uppenbart att vi gick in i det här med ett nytt och oerfaret manskap och tappade ytterligare pjäser under sommaren.

– Det är möjligt att det blivit lite för svårt samtidigt som jag tycker att det är väldigt viktigt att din spelidé får genomsyra över tid. Poya har varit klar och konsekvent och jag har stöttat honom i det. Det tycker jag är viktigast, att man inte hattar fram.

Vad händer nu närmast för din del?

– Tja, livet går vidare. Jag ska gå ut och springa milen i skogarna runt Kamratgården, säger Alf Westerberg.

Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alf Westerberg
ARTIKELN HANDLAR OM