”Lever som att resorna vore en lång svensexa”

avMartin Tolén

Foto: CARL RECINE / X03807

De engelska fotbollsfansen har skapat nya skandalrubriker.

Nu döms de ut – av de engelska fotbollsskribenterna.

”Det här fina unga engelska landslaget svärtas ned av fansen”, skriver The Telegraphs Paul Hayward.

De engelska fotbollsfansen har allt som oftast fått beröm för sitt stöd på läktaren i samband med fotbollslandslagets bortamatcher.

Värre har det varit utanför densamma.

Bara under de senaste åren har supportrarna hamnat i bråk i Litauen i samband med en EM-kvalmatch, startat kravaller med ryska och franska fotbollssuppotrar under EM 2016 och under sommarens VM skämde flera supportrar ut sig med att sjunga nazistiska ramsor.

”Det här är ett skamligt beteende”, skrev engelska fotbollsförbundet (FA) i ett uttalande då.

Halsade sambuca – fick föras till sjukhus

Och nu är de engelska fansen föremål för diskussion igen.

Nations League-mötet borta mot Spanien slutade i en 3–2-seger. Men vid sidan om det har rubrikerna handlat från Sevilla handlat om vandalism, supportrar som hamnat i handgemäng med spansk polis och en supporter som fick föras med ambulans till sjukhus efter att ha halsat en flaska av spritsorten sambuca.

Nu har stora delar av fotbolls-England tröttnat på den rådande supporterkulturen.

Flera engelska tidningar toppar i dag sina sajter med något av ett uppror mot supportrarnas beteende.

”Det finns tusentals supportrar som ser dessa matcher som sin egen chans att invadera Europa och lever sina egna landstigningen i Normandie-fantasier. Det är flaggor upp, tio pints och sedan hoppas de bara att någon motsätter sig deras stötande beteende för att kunna kunna svara med en egen reaktion som sedan eskalerar”, skriver Independents Jack De Menezes.

”Landslaget svärtas ned av fansen”

Även The Telegraphs Paul Hayward visar sitt missnöje.

Han kallar supportrarnas uppförande för både förlegat och kränkande.

”Det här fina unga engelska landslaget svärtas ned av fientliga fans som lever som att dessa bortamatcher vore en lång svensexa. De lever för att förolämpa och kränka lokalbefolkningen. De sjunger krigssånger, tar över barer och och lägger till högerexremistiska slagord till sin egen nationalsång. Det finns ingen chans att vi kan fortsätta så här”, skriver Hayward.

Supportrarnas uppförande fick de spanska fansen att bua under den engelska nationalsången i måndags, men även FA har tagit i med hårdhandskarna efter ännu ett par skandaler i samband med en bortamatch.

”Det här är ett oacceptabelt beteende. De som följer landslaget väntas respektera värdnationen och agera på ett ansvarsfullt sätt. Vi kommer att samarbeta med den brittiska fotbollspolisenheten för att hitta dessa personer och vidta åtgärder mot de som inte kunnat uppföra sig”, skriver de i ett uttalande på sin hemsida enligt AP.

England ligger tvåa i sin Nations League-grupp bakom Spanien och har kvar att möta Kroatien på hemmaplan 18 november.