IFK Göteborgs nya krisbesked: ”Vi har ingen plan B”

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg har fjärde högsta kostnaden per anställd i allsvenskan och lever med kniven på strupen under 2019.

Det egna kapitalet och elitlicensen kan vara i fara.

– Håller inte våra siffror så måste vi agera. Men vi har ingen färdig plan B, säger omvalde ordföranden Mats Engström.

IFK Göteborg höll sitt årsmöte under måndagskvällen med 319 medlemmar närvarande.

Ekonomiskt är klubben i ett mycket utsatt läge med ett eget kapital på bara 9,9 miljoner kronor.

2018 var driftsunderskottet 33,5 miljoner kronor men resultatet på sista raden räddades av försäljningen av målvakten Pontus Dahlberg för över 30 miljoner kronor till Watford och bland att ett tillskott av riskkapital.

Många frågor om ekonomin

Vid årsmötet fick styrelsen med ordföranden Mats Engström, som omvaldes för en period om ytterligare ett år, i spetsen många frågor från medlemmarna om den usla ekonomin.

– Jag förstår verkligen alla frågorna och oron, säger Engström till Sportbladet efteråt.

IFK Göteborg har lagt en budget för 2019 som ska ge ett nollresultat.

Intäkterna ska då bara vara åtta miljoner kronor lägre än 2018 (som inkluderade Dahlbergförsäljningen) och den summan sparas in med åtta miljoner mindre i kostnader.

Engström fick en fråga från en medlem hur mycket IFK Göteborg var tvunget att sälja spelare för, för att få budgeten att gå ihop.

Det ville inte Engström avslöja inför årsmötets deltagare.

– Det skulle vara till nackdel för oss vid spelartransfers. Då vet motparten vad vi behöver få in, sa han.

Publiken får inte svika

För att IFK Göteborgs egna kapital inte ska förbrukas under 2019 får inte publiksiffrorna fortsätta att vika och man får inte misslyckas med att sälja spelare, sannolikt för ett tvåsiffrigt miljonbelopp.

Förbrukas det egna kapitalet är elitlicensen hotad.

Det finns en uppenbar risk att de två områden kan slå fel. Vad gör ni då?

– Då måste vi agera och göra det radikalt. Jag har fått frågan om vi har en plan B, men vi tror på det här. Vi måste ha en tajt uppföljning kring hur ekonomin utvecklas, säger Mats Engström.

Finns det inte en plan B i en bakficka någonstans?

– Vi har ingen färdig plan B. Vi har tankar om den situationen uppstår utan att vi har varit speciellt konkreta i de bitarna. Då måste vi agera väldigt fort annars är det egna kapitalet hotat.

Ytterligare en medlem undrade på mötet om det inte är bättre att lägga mer pengar på spelartruppen än på övrig personal.

Hög kostnad per anställd

En sammanställning som Sportbladet har gjort över allsvenskans större klubbar visar att IFK Göteborg har den fjärde högsta personalkostnaden per anställd.

– Vi har en alldeles för hög lönenivå kring vårt A-lag. Den kostnaden har släpat med sedan tidigare år. Det fortsätter vi att jobba med. Nu ställer vi om till lägre löner. Lönenivån har inte motsvarat placeringarna vi haft i allsvenskan, säger Mats Engström. 

Är det ett alternativ att skära ned på kanslisidan?

– Vi har precis satt en ny organisation. Vi kan inte förvänta oss att personalen ska lyckas dra in större intäkter om vi samtidigt ska skära ned. Nu tycker jag att vi har hittat en bra balans där. Vi tror att det är vägen framåt för att höja våra intäkter. 

Bland de som omvaldes i IFK Göteborgs styrelse fanns även tidigare VM-bronshjälten Kennet Andersson, som har en viktig roll i klubbens sportsliga ledning.

Publicerad:

LÄS VIDARE