”Zlatan blev förd bakom ljuset i MFF”

Juniortränaren om incidenten Zlatan aldrig släppt: Han är så klart fortfarande besviken

avPatrik Brenning

Zlatan Ibrahimovic har i en ny dokumentär vittnat om den rasism och särbehandling han menar följt honom genom karriären.

Nu bekräftar stjärnans juniortränare, Ola Gällstad, en av episoderna Zlatan pekar på.

– Det var ju allvarligt mot Zlatan för han blev ju på något sätt förd bakom ljuset, säger Gällstad till Kvällsposten.

Det var i en intervju med franska Canal Plus som sändes i veckan som Zlatan Ibrahimovic berättade om upplevelserna av rasism och särbehandling under sin karriär. Något som började redan under ungdomsåren.

– När jag kom till Malmö blev jag inte accepterad som alla andra. Jag kände att jag inte passade in. Jag var det svarta fåret, de accepterade mig inte, de gillade inte min attityd. Jag var inte som de andra, jag var inte blond, hade inte svensk vit hud. Jag led…för jag var tvungen att göra tio gånger mer än alla andra, sa Zlatan.

Foto: EMIL MALMBORG
Ola Gällstad, till vänster, tillsammans med Pontus Jansson, Daniel Andersson, Alexander Nilsson och Jeffrey Aubynn 2011.

”Han ville få bort”

36-åringen pekade bland annat ut en konkret händelse under åren i MFF. Zlatan hade då blivit tacklad av en lagkamrat på träning och svarade med att slå till kamraten.

– Hans pappa var polis och skrev ett brev till klubben och krävde att klubben skulle kasta ut mig. Han ville få bort mig. Och han gav brevet till alla spelare i laget. Kan du föreställa dig hur jag kände mig? Jag kände mig som att jag inte passade in med dem. Ungefär som ett svart får.

”Så klart fortfarande besviken”

En incident som Zlatans tränare från juniortiden, Ola Gällstad, nu bekräftar för Kvällsposten. Gällstad säger sig bara minnas fragment själv men förstår att händelsen blev betydande för Ibrahimovic.

– Det var ju allvarligt mot Zlatan för han blev ju på något sätt förd bakom ljuset innan ledarna fick reda på det, säger Gällstad till Kvällsposten och fortsätter:

– Han är så klart fortfarande besviken att någon kan tänka så och försöka göra så mot honom. Men det är bara att tänka själv att om någonting hände dig när du var 16-17 år som var väldigt tråkigt i ditt liv så kommer du bära med dig det hela ditt liv. Det är ingenting du tar bort.

ARTIKELN HANDLAR OM