Israelsson: ”För att vara helt ärlig...”

Foto: Bildbyrån
FOTBOLL

Från Hammarby till Zwolle.

Då är Erik Israelsson helt uppriktig:

– För att vara ärlig: det är inte enkelt för en 27-åring med två år kvar på kontraktet att bli utlandsproffs. Jag ville följa min pojkdröm, säger han.

När Sportbladet får tag på Erik Israelsson är han trött, men glad. För en dryg vecka hörde holländska Zwolle av sig till Hammarbys mittfältare och nu är han klar för spel i Eredivisie.

– Jag fick höra att de var intresserade på riktigt. De bjöd in mig, gick via klubben och Hammarby gav mig grönt.

Vad var det första du tänkte när du hörde "Zwolle"?

– Att Holland är ett stort och anrikt fotbollsland. Självklart förknippar jag ligan med en offensiv fotboll. Zwolle har jag såklart hört talas om, men jag kan ju inte säga att jag har följt klubben.

Väl nere i Zwolle fattade han snabbt tyckte för den mellanstora staden (125 000 invånare) ett par mil öster om Amsterdam.

– Ett proffsigt intryck från första början. Båda vid mötena med sportchefen och tränaren. Jag ville försäkra mig om hur de ser på mig.

Zwolle – en uppstickare

Hur ser de på dig?

– Som en ren box till box-spelare i ett 4-3-3. Jag blir en av de centrala mittfältare. Jag får hjälpa till defensivt samtidigt som jag hela tiden är med offensivt.

En roll som Israelsson känner till sedan tiden i Kalmar FF.

– Den passar mig bra, måste jag säga.

Klassen på PEC Zwolle, då? Det är en holländsk uppstickarklubb som slutat sexa och åtta i tabellen de senaste två åren. 2016 har laget dock underpresterat – rejält.

– De ligger på 16:e plats av 18 lag. Inte bra nog för en klubb som etablerat sig som ett bra lag i ligan. De hoppas väl att jag ska kunna hjälpa laget att segla upp lite i tabellen. De ville verkligen ha mig.

Israelsson – helt ärlig

Israelsson är befriande uppriktig när han talar om sin nya klubb och sitt val att lämna Hammarby.

– För att vara ärlig: det är inte enkelt för en 27-åring med två år på kontraktet att bli utlandsproffs. Jag ville följa min pojkdröm. Sen är jag också glad över att Hammarby får betalt för mig, och att Zwolle vill betala för mig. Det är osäkert att gå till en klubb som bosman även om många gör det numera.

Hammarby valde att inte stå i vägen.

– Nej, och det är jag tacksam över. De har varit samarbetsvänliga hela tiden och förstått min önskan om att komma utomlands. Jag förlängde ju mitt kontrakt i vintras och de har inte velat stoppa mig, säger han och fortsätter:

– Klart att det kändes bra att Hammarby får pengar. Jag har spelat där i tre år och alltid gjort mitt bästa. Hammarbys supportrar och verkligen berikat mig som fotbollsspelare. Det är jättestort för mig att få ha representerat Hammarby. Jag är stolt över det.

”Det sticker i hjärtat”

Var det svårt att lämna Bajen?

– Så är det förstås. Det känns som att Hammarby har något spännande på gång nu när de försöker etablera sig som ett topplag. Samtidigt har jag drömt om att få spela ute i Europa sedan jag var liten. Det här var ett beslut som helt grundades på det sportsliga.

Vad har varit bäst med tiden i klubben?

– Att få vara med och bidra till att vi gick upp i allsvenskan. Sen har det varit hundratals bra grejer: alla derbyn som vi vunnit, till exempel.

Och vad har varit tyngre?
– Det sticker i hjärtat att vi inte kunnat få ut allt av den kvalitet som finns i truppen. För den har varit bra nog för att komma högre upp i tabellen. Det hade vi potential till, säger Israelsson och avslutar:

– Det har varit tre fantastiska år. Jag vill tacka alla supportrar, ledare och personal. Det var ett svårt beslut, men jag ville följa min pojkdröm.