Östersunds succé: slog ut storlaget

avKristoffer Bergström, Pelle Strandman

FOTBOLL

GALATASARAY/STOCKHOLM. Östersund stod för en bragd i klubbens första bortamatch i Europaspelet någonsin.

Laget slog ut storklubben Galatasaray ur Europa League – och firade vilt i omklädningsrummet.

– Vi sjöng låtar jag aldrig hört förut, allt som gick att sjunga. Vi bara dansade och hade roligt, säger Saman Ghoddos.

1 av 3 | Foto: Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN

Östersund fick en spektakulär lottning i klubbens första Europaäventyr någonsin. Galatasaray har vunnit turkiska ligan 20 gånger men kom i våras bara på fjärde plats.

Förra veckan visade Graham Potters mannar hjärta och taktisk kyla när de höll nollan mot storklubben på hemmaplan. Målen av Saman Ghoddos och Jamie Hopcutt gav 2–0 och ett lysande läge inför returen i Turkiet.

”En obeskrivlig känsla”

Den spelades under torsdagkvällen på ett högljutt och bullrigt Türk Telekom Arena. Där försökte hemmalaget dra upp tempot, men passningsspelet var stressat och otåligt, så lagen gick till paus i ställning 0–0. En kvart in i andra såg Galatasaray, som hade Premier League-meriterade Bafétimbi Gomis på topp, ut att ta över spelet och kvittera. Då vände spelet och målvakten Fernando Muslera rev ner Saman Ghoddos i eget straffområde.

Brwa Nouri satte straffen högt i mål. 0–1 till Östersund. I det läget behövde Galatasaray göra fyra mål för att ta sig vidare.

Det gick inte. Trots 18–2 i avslut fick turkarna bara in en boll som skrev det totala resultatet till 1–3.

– Det är en obeskrivlig känsla just nu. Det är fantastiskt. Kroppen är full med adrenalin så det är svårt att beskriva känslan just nu, säger Saman Ghoddos och beskriver de vilda festscenenerna och sångerna i omklädningsrummet efter skrällen.

Möter lag från Luxemburg

Tränaren Graham Potter är imponerad över sitt lags insats.

– Modet spelarna visade tillsammans, det var ett av de stoltaste ögonblicken i min karriär. Det var inte lätt för oss att ha bollinnehav och skapa anfall, men du måste kunna försvara dig likväl som anfalla i fotboll, säger han.

I tredje kvalomgången möter Östersund Fola Esch från Luxemburg.

ARTIKELN HANDLAR OM