Efter 22 år – pokalen spårlöst försvunnen

Foto: Lotte Fernvall
Hege Riise kysser VM-bucklan.
FOTBOLL

För 22 år sedan bärgade Norge VM-guld i fotboll på svensk mark men sedan 2000 har pokalen varit spårlöst försvunnen.

– Vi har vunnit VM en gång och gör det kanske aldrig igen, det är förjävligt, säger dåvarande guldtränaren Even Pellerud till norska VG.

Nu arrangerar tidningen ett stort sökpådrag efter det mystiska försvinnandet.

18 juni 1995 blev Norge för första gången någonsin världsmästare i fotboll när de besegrade Tyskland på Råsundas gräsmatta efter att Hege Riise och Marianne Pettersen gjort båda målen finalen.

Efteråt firade spelarna tillsammans på innerplan innan lagkaptenen Gro Espeseth lyfte pokalen till skyn i Stockholmskvällen.

Därefter återvände mästarna hem till Norge innan troféen placerades i receptionen på norska fotbollsförbundet.

Inte inlåst, inte inburad.

Spårlöst försvunnen

År 2000 upptäcktes bucklan som försvunnen, men det dröjde till 2013 innan det nådde media.

– Jag började fråga runt och efterlyste den, Men jag fick inget svar och ingen visste vart den var. Jag drev på sökandet likt Sherlock Holmes och försökte verkligen hitta den. Det är ju det enda VM-guldet vi har, så det är klart att jag lade ner tid på sökandet, säger Kjell Borgersen som då var informationschefen på norska fotbollsförbundet till VG.no.

Hanteringen av trofeén är något som upprör berörda spelare och ledare.

– Jag tycker inte det är rätt att pokalen är borta. Vi har vunnit VM en gång och gör det kanske aldrig igen, det är förjävligt, säger Even Pellerud som var guldtränare 1995.

Arrangerar sökjakt

Linda Medalen, som var med och bärgade VM-guldet, menar att bucklan aldrig skulle ha försvunnit ifall herrlaget vunnit.

– Pokalen hade stått inlåst eller i en glasmonter som ingen skulle kunna öppna. Säkerhetsnivån hade varit på Mona Lisa-nivå.

Med dagar kvar till EM-slutspelet i Holland startar nu VG ett sökpådrag för att hitta igen bucklan som bärgades på svensk mark för 22 år sedan.

”På tisdag blir det livesädning där ett reporterteam kommer vara ute och söka, träffa centrala personer och förhoppningsvis följa upp några spår efter pokalen”, skriver tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM