Juventus-talang klar för IFK Göteborg

Foto: Bildbyrån
Vajebah Sakor

avHenrik Lundgren

FOTBOLL

GÖTEBORG. Han har tränat med Juventus största stjärnor i två år.

Vajebah Sakor, 21, har dock inte spelat regelbundet sen i november, men kommer nu på lån till IFK Göteborg säsongen ut.

– Jag tror säkert att han kommer att vara användbar för oss ganska snabbt, säger IFK Göteborgs tränare Alf Westerberg.

Foto: Henrik Lundgren

Som 16-åring gick Vajebah Sakor till Juventus. Han sågs som en av Norges största talanger, och fick under två år i Italien till stor del träna med a-truppen.

– Det var hela gänget där då. Buffon, Tevez, Vidal, Pirlo. Jag lärde mig massvis. Det är härliga killar, inte arroganta eller själviska på något sätt. De vill gärna lära ut, och är man bara villig att lära sig så kommer man lära sig massor, säger han till Sportbladet.

Men någon a-lagsmatch har det inte blivit ännu med den italienska storklubben, och de två senaste säsongerna har han spenderat på lån i Westerlo, Vålerengen och nu senast Willem II. Men det är bara i den norska ligan som han fått ordentligt med speltid.

”Visade att han kan driva”

Nu testar Sakor med IFK Göteborg. Klubben lånar in honom säsongen ut och har därefter en köpoption. Han beskriver sig själv som en box-to-box-mittfältare med god teknik och en stark vinnarmentalitet.

– Vi behöver ju centrala mittfältare, måste förstärka nu när Mads Albaek är borta. Och jag tycker väl att Sakor redan på det första passet visade att han kan driva, säger Alf Westerberg.

Norrmannen, född i Liberia, men kom till Norge som sexåring, debuterade i det norska U21-landslaget med två matcher i mars i år. Den 25 februari fick han hoppa in under tre minuter för Willem II. Innan dess hade han inte spelat någon match sen i början av november med Vålerengen.

– Det är en del av fotbollen, ibland får du inte spela. Det är bara att kämpa på. Men formen… nu har jag inte spelat mycket i vår och sen varit på semester. Men jag tror att jag bara behöver en-två veckor för att komma i form igen. Jag fokuserar på det nu, det är ingen stress med speltid. Men jag hoppas få spela match så snart som möjligt, säger han.

”Matchvana att hämta igen”

På träningen visade han grym vinnarmentalitet och vilja, men också att tempot inte riktigt finns där. Alf Westerberg tror ändå att Göteborg kommer få nytta av mittfältaren, inom en hyfsad framtid.

– Spelarna har ju alltid en väldigt optimistisk syn på hur snabbt de ska kunna komma i form igen, men jag tror säkert att han kommer vara användbar för oss ganska snabbt. Men ska du spela 90 minuter vecka efter vecka så är det en annan sak. Det finns mycket matchvana att hämta igen förstås.

Men du tror att han kan bli aktuellt för spel under hösten?

– Ja, det tror jag absolut.

ARTIKELN HANDLAR OM