Slagit ut 3000 – på jakt efter drömmen

Flugit över världen för att övertyga männen i bussen

Foto: JERKER IVARSSON
Masoud Juma.
FOTBOLL

Efter sitt livs längsta flygresa landade 21-årige Masoud Juma på fredagsmorgonen på Arlanda.

AIK har redan frångått sin policy för att ge honom – som ende spelaren bland 3000 förhoppningsfulla – chansen att förändra sitt liv.

Nu måste han bara övertyga herrarna i den vita minibussen.

Det är svårt att tänka sig hur det måste kännas. Masoud Juma lämnade allt han känner bakom sig när han satte sig på flygplanet till Sverige för provspelet med AIK. Blott 21 år gammal och nu ensam i ett främmande land med uppgiften att förändra sin egen och hela sin släkts framtid.

– Det känns bra att vara här. Fantastiskt! Laget är bra och spelarna är otroligt vänliga. Jag ser bara fram emot att få arbeta tillsammans med dem om allt går bra, säger kenyanen.

Hur är det att komma inte bara till ett nytt land utan även en hel ny kontinent?

– Det känns fantastiskt. Som spelare, vi kallar det lagarbete i fotboll men du flyttar själv. Så jag är lycklig att vara här. Det är allt jag kan säga.

”Får 3000 tips och han är här”

Så sent som den 10 juni debuterade anfallaren för det kenyanska landslaget och AIK:s förhoppningar på 21-åringen är redan så stora att klubben för att ge Juma chansen gjort ett avsteg från sin normala policy att inte ta in provspelare.

– Han är tillräckligt bra för att vara här och visa upp sig. Jag får ungefär 3000 tips varje fönster... Och han är här, säger AIK:s chefsscout Tobias Ackerman.

Foto: JERKER IVARSSON
Masoud Juma under sin första träning med AIK.

Ackerman berättar att AIK fick nys om anfallaren via en kontakt i Kenya som tidigare tipsat dem om mittfältaren Eric Johana Kubasa (i dag i Vasalund). Eftersom tipsaren bedömdes som trovärdig efter rådet om Kubasa sorterades Juma ut från de totalt 3000 spelare klubben får tips om varje sommar.

Därifrån följde videoanalyser av matcher från Kenya och när 21-åringen hade passerat även det finmaskiga nätet reste Tobias Ackermann ner till Kenya för att se Juma på plats.

Nu är det scouten själv som har ansvaret för spelaren med uppdraget att omedelbart få honom att prestera på samma nivå i Sverige som han gjort i sin bekväma hemmiljö i Kenya.

Vad är största utmaningen när du tar hit en så ung spelare?

– Det är anpassningen. Så är det. Bara det att det är ljust till klockan åtta på kvällen här är krångligt, med sömn och allt. Det handlar om att komma på plats. Gör man det fort kan man leverera fort, tar det längre tid brukar det synas på fotbollsplanen.

”Det är han jäkligt bra på”

”Det där är bra gjort”, utbrister Ackerman plötsligt. Juma har precis vänt bort sin försvarare i samma moment som sin mottagning och sedan placerat in bollen i målburens bortre hörn.

– Det där är han jäkligt bra på. Han har en jäkla balans och kan vända och skjuta bra. Jag såg ett mål han gjorde där han vände på något konstigt sätt och bara drog den i bortre. Brolin skulle ha brutit foten, en sådan skada trodde jag att det skulle bli. Nej, han har helt klart egenskaper som kan vara intressanta.

Intill planen står tränaren Rikard Norling och studerar anfallaren. Bortom honom spanar sportchefen Björn Wesström från baksätet av den vita skåpbil vars tak lagets videoanalytiker använder som tv-torn för att filma träningen ifrån. Senare ska Tobias Ackerman släntra över och sätt sig sig i framsätet för att överlägga med sin sportchef om det första intrycket av provspelaren.

Vad är det för egenskaper han har som Rikard och Björn har bett om?

– Att han är snabb. Att han är riktigt snabb. Det är djupledsspelet. Det kan vara bra att ha och kan säkert behövas i ett Europa-spel till exempel.

Du verkar förtjust i honom?

– Ja, jag gillar honom men det är många träningar kvar och det är inte jag som tar beslutet. Men för mig är det viktigt om man tar hit en spelare att han fixar det. Så man inte känner att ”shit, jag måste boka hans flygresa hem i morgon”. Det har ju hänt, säger Ackerman och flyter in i en anekdot:

– Vi hade en provspelare från Sydamerika som kom hit på vintern. Jag hämtade honom på Arlanda, han bytte om och så började det snöa. Då säger han ”jag har aldrig sett snö i hela mitt liv” varpå Nisse Johansson svarar att ”du, det är lugnt. Snön är inte farlig. Men den får inte träffa ditt hår...”. Den spelaren klev av efter 20 minuter med magont. Det var bara sätta honom på ett plan hem igen. Men å andra sidan: fixar man inte det så fixar man inte AIK.

Foto: JERKER IVARSSON
Sportchefen Björn Wesström (framsätet) och chefsscouten Tobias Ackerman följer Masoud Jumas första träning med AIK.
Foto: JERKER IVARSSON
Masoud Juma.
Foto: JERKER IVARSSON
Masoud Juma.

Masoud Juma säger att han inte vet någonting om den svenska vintern. Går det bra får den komma som en obehaglig överraskning, precis som för Ebenezer Ofori som skämtsamt anklagade AIK för att ha blåst honom när det vackra svenska sommarvädret under hösten plötsligt förbyttes mot konstgräs, snö och minusgrader. Å andra sidan verkar Juma inte vara den typ av person som oroar sig i onödan.

På frågan om hur laget ser ut är det ”amazing”. På undran hur resan varit är det ”fantastic”. Till och med det sparsmakade hotellet Park Inn i Solna Centrum-byggnaden där kenyanen nu bor på obestämd tid får högsta betyg.

– Det är helt otroligt. Ett fantastiskt ställe. Jag älskar det!

”Är världens värsta flygplats”

Men kan allt verkligen vara så otroligt? När Tobias Ackerman hämtade upp Masoud Juma tidigare på fredagen skrattade de tillsammans åt Jumas erfarenhet från landslagsresan med Kenya till Sierra Leone nyligen. Det var den 10 juni som 21-åringen fick landslagsdebutera i kvalet till afrikanska mästerskapen men bortamatchen i Freetown bjöd inte bara på en sportslig upplevelse.

– Vi garvade åt det eftersom det är en väldigt speciell flygplats där. Du landar på en halvö och för att ta dig över till Freetown måste du antingen åka sex timmar runt i bil eller åka speedboat över sundet. De har provat lite olika metoder, ett tag köpte de in helikoptrar men de betalade så lite för dem att de störtade till och från så de har slutat med det. Nu är det speedboat som gäller. Då går du ut på några pontoner samtidigt som vattnet sköljer över dig när du hoppar ner i båten. Sedan kan du tänka dig hur det blåser när du sitter där med väskan i handen i en speedboat ute i mörkret mitt bland hajar och annat. Det är den värsta flygplatsen i världen, säger Ackerman.

Det säger inte Masoud Juma.

– Flygplatsen var häftig. Vi var tvungna att ta en båt över. Det var fantastiskt.

Det känns i alla fall som en lovande inställning.

ARTIKELN HANDLAR OM