Nobbade tyst minut: ”Vet vad han stått för”

Uppdaterad 2022-10-24 | Publicerad 2022-10-23

Västerås SK:s spelare stod ensamma under den tysta minuten.

Dalkurds lag valde att inte hedra den bortgångne tränaren Lennart ”Liston” Söderberg.

– Vi som klubb har tagit beslutet, säger tränaren Amir Azrafshan.

Västerås SK:s mångårige tränare Lennart Söderberg gick bort nyligen och när klubben tog emot Dalkurd i superettan under söndagen hedrades han.

VSK höll en tyst minut för ”Liston”.

– Jag tyckte det kändes bra. Vi hade vårt lag på planen och höll ett kort tal som brukligt är, säger klubbens ordförande Stefan Brandberg.

Dalkurd nobbade

Samtidigt som ”Liston” var känd för framgångar som tränare och spelare, i bland annat VSK och AIK, hamnade han också flera gånger i blåsväder för rasistiska uttalanden.

2004 fick han sparken från VSK efter rasistiska glåpord mot motståndarspelare. Påhoppen gjorde också att den dåvarande idrottsministern Mona Sahlin uppmanade ”Liston” att "krypa tillbaka till sin håla".

Samtidigt som VSK-spelarna stod tysta och ”Liston” hyllades på Iver arena stod Dalkurds spelare i en egen ring och förberedde sig inför matchen.

PLUS: RANKAR: Bästa och sämsta fansen i superettan

– Vi som klubb har tagit beslutet att de får hylla sina legendarer hur mycket de vill, säger lagets tränare Amir Azrafshan i Discovery Plus.

– Men vi vet också vad personen i fråga har stått för och därför har klubben tagit beslutet att vi fokuserar på vårt och kör hårt.

”De får svara”

VSK-ordföranden Stefan Brandberg vill inte uttala sig om Dalkurds nobb av den tysta minuten.

– Det är ett val de gjorde. Vi genomförde det vi har tänkt göra och de får svara på hur de resonerar kring den biten. Vi har genomfört det på ett bra sätt tycker vi. De får svara för sig, det är inte min sak att uttrycka mig om, säger Brandberg.

Ni är inte sura över deras beslut?

– Nej, vi hade en dialog redan i går och det fanns synpunkter från dem. De får svara för hur de ser på det men vi har genomfört det nu och är nöjda från VSK:s sida.

Västerås SK vann matchen med 4–1 och lämnade de negativa kvalplatserna i superettan. Dalkurd ligger sist i serien med två matcher kvar att spela.

Köp dina rosa och blågula prylar i Sportbladet Shop här!

Följ ämnen i artikeln