VM-chefens ilska efter frågan om dödsfallet

VM-chefen Nasser al-Khater vill bara prata om framgångarna med VM 2022.

Inte om den filippinske gästarbetaren som dog när han föll från Saudiarabiens hotell under gruppspelet.

– Döden är en naturlig del av livet. Oavsett om det är på jobbet eller i sömnen, säger al-Khater till Reuters.

Under onsdagen rapporterade The Athletic att en migrantarbetare har dött efter en olycka under fotbolls-VM i Qatar.

Sajten skrev att arbetaren föll från en hög höjd när han utförde reparationer på hotellet där Saudiarabiens trupp bodde under gruppspelet. Den 40-årige mannen från Filippinerna ska inte ha haft någon säkerhetssele när han reparerade lampor och avled efter att ha skadat huvudet.

”Det är ändå konstigt”

Nasser al-Khater, som är en av Qatars VM-chefer, ville inte alls prata om olyckan och dödsfallet när han intervjuades under torsdagen.

– Vi är mitt i ett VM, ett succéartat VM, och det är något som du vill prata om nu?, säger al-Khater till Reuters.

– Döden är en naturlig del av livet. Oavsett om det är på jobbet eller i sömnen. Självklart skickar vi våra kondoleanser till familjen när en arbetare har dött men det är ändå konstigt att det är något du vill fokusera på med din första fråga.

Wernbloom tippar: Så här slutar fotbolls-VM

VM-chefen, Nasser al-Khater.
VM-chefen, Nasser al-Khater.

Går till attack

I februari 2021 skrev The Guardian att 6 500 migrantarbetare har dött i Qatar av olika anledningar sedan landet tilldelades VM. Nasser al-Khater ryter ifrån mot medierapporteringen som varit kring arbetarna.

– Arbetarnas dödsfall har varit ett stort ämne under VM. Allt som har blivit sagt om arbetarnas död har varit helt falskt. Det ämnet, den negativiteten kring VM, har varit något som vi tyvärr har behövt hantera, säger han till Reuters.

– Vi är lite besvikna över att journalisterna har överdrivit det här falska narrativet. Många journalister måste ifrågasätta sig själva och reflektera över varför de har hållit på att gå på med det här ämnet så länge.

Al-Khater hävdar att dödsfallet utreds men det förnekar människorättsorganisationen Amnesty International.

– Tyvärr har herr al-Khater fel när han säger att alla migrantarbetares död utreds. Vi har legat på om utredningar i flera år utan framgång, säger Ella Knight som arbetar med migrantarbetares rättigheter på AI, enligt BBC.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN