Fagerlund: Betydelsefull vecka för Liverpool

Ena målvakten stod för ett enormt hjärnsläpp, den andra för en superb insats.

Om Newcastle har en låsning denna säsong är det tydligen Liverpool.

Efter denna vecka börjar Jürgen Klopp se ljuset igen.

Följ ämnen

Inte ens Rafa Benitez, med bakgrund i så väl Liverpool som Newcastle, ville prata fotboll inledningsvis.

När Christian Atsus namn kom på tal i Skys studio valde tränaren att för en gångs skull avvika från sitt favoritämne. Det var inte läge att grotta ned sig i ghananens vänsterfot eller 107 matcher för Newcastle. 

Primärt var Christian Atsu en fantastisk människa. Det vittnade även Eddie Howe om, som vaknade till den tragiska nyheten att 31-åringen omkom i fruktansvärda jordbävningen i Turkiet. 

Atsus sista fullträff i den svartvitrandiga tröjan? Sammanträffande nog slog han till mot Liverpool säsongen 2018/2019. 

En chockstart

Sorgen hängde i luften kring St James’ Park inför avspark. De tunga känslorna utbyttes snart mot excentrisk inlevelse när Newcastle flög ur startblocken.

Sedan inleddes traumat.

Kort efter att Allan Saint Maximin eldade på publiken gavs Trent Alexander-Arnold tid att sikta in sig. Högerbacken motade en djupledsboll mot Darwin Núñez som plockade ned passningen på bröstet och sköt in 1-0 till Liverpool.

Alisson är fortsatt superb för Liverpool. Under lördagen besegrades Newcastle med 2–0.

Knappt hann Newcastle-fansen samla sig innan Mohamed Salah hittade fram till nästa målskytt, Coady Gakpo. 

0-2-underläge på hemmaplan efter 17 minuter torde vara en chock för ett lag som dittills haft ligans bästa defensiv. Senast Newcastle släppte in två mål i Premier League var på just Anfield i augusti.

En av de bästa målvakterna har de också haft. Däremot är Nick Pope inte särskilt övertygande när han måste använda sina fötter, vilket syntes ett par minuter senare. Engelsmannen stod för ett av säsongens största hjärnsläpp när han fumlade runt med bollen med händerna långt utanför straffområdet.

Direkt rött kort och en total mardröm för Newcastle.

Newcastle tryckte på

Stackars 20-årige Elliot Anderson, som fått chansen från start, tvingades lämna plats för reservkeepern Martin Dubravka. 

Om Jürgen Klopp stod och myste längs sidlinjen? Högst tveksamt. Trots en man mindre tryckte Newcastle på och både Saint Maximin och Dan Burn var ytterst nära att reducera innan halvtid.

Liverpool lyckades till slut stävja motståndarna och höll ut. Två raka segrar innebär att klubben tar ytterligare kliv i riktning mot Champions League-platserna, något som var allt annat än en självklarhet för några veckor sedan.

En annan positiv aspekt som bör lyftas är att Núñez och Gapko visar att de kan pricka nätmaskorna. Med både Roberto Firmino och Diogo Jota tillbaka börjar det dessutom ljusna på skadefronten, även om Núñez klev av med smärta i axeln.

I övrigt finns det fortfarande vissa frågetecken kring Liverpools defensiv. Med eller utan Virgil van Dijk som startade i dag.

Lyckligtvis är målvakten Alisson fortsatt superb.

Väntat med en svacka

Senast Newcastle vann ett ligamöte var den 15 januari (1–0 mot Fulham). Det är naturligt att hamna i en mindre svacka där målskyttet inte flyter på lika smidigt som tidigare. Eddie Howes mannar har trots allt presterat på en imponerade hög nivå stora delar av säsongen.

Att Bruno Guimarães och även Callum Wilson har saknats de senaste veckorna kan delvis förklara stagnationen. Alexander Isak gjorde sitt bästa för att bidra i anfallet under lördagen men utan att göra mål likt mötet på Anfield.

Eftersom Newcastle uppenbart har svårt att skaka av sig Liverpool kan vi avsluta med ytterligare en koppling.

I och med Popes röda kort är han avstängd i ligacupfinalen mot Manchester United. Dubravka har i sin tur redan representerat motståndarlaget denna säsong och får således inte heller spela.

Det innebär att Howe står med två alternativ nästa helg: Antingen 30-årige Mark Gillespie, vars senaste match för Newcastle kom i ligacupen 2020/2021.

Eller Loris Karius. Ja, den Loris Karius som blev syndabock när Liverpool förlorade Champions League-finalen mot Real Madrid 2018. Det återstår att se om tysken får förtroende.