TV4

AVSLÖJAR: 540 miljoner/år till svensk fotboll

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Discovery köper tv-rättigheterna i nytt rekordavtal värt tre miljarder kronor

Svensk fotboll har skrivit ett rekordavtal för allsvenskan och superettan.

Under åren 2020-2025 betalar mediejätten Discovery cirka 540 miljoner kronor per år för tv-rättigheterna, erfar Sportbladet från det medlemsmöte där det avtalet presenterats för Sef:s 32 klubbar.

Malmö tog hem SM-guldet 2016.

I morse samlades de 32 klubbarna i allsvenskan och superettan på hotell Scandic Anglais i centrala Stockholm för att få en genomgång av det nya tv-avtal som varit till salu efter det innevarande som går ut 2019.

Just nu är det CMore/TV4-gruppen som har tv-rättigheterna till svensk elitfotboll på herrsidan.

Discovery tar över

Men när det nya avtalet presenterades för klubbarna vid Föreningen Svensk Elitfotbolls (Sef) medlemsmöte på fredagsmorgonen bekräftades det som redan läckt ut för två veckor sedan: då avslöjade den tidigare Expressenmedarbetaren Mathias Lühr via twitter att mediaföretaget Discovery vunnit upphandlingen.

Vid Sef:s medlemsmöte presenterades också vad Discovery betalar för tv-rättigheterna. 

540 miljoner/år

Enligt klubbledare som Sportbladet varit i kontakt med på medlemsmötet betalar den USA-ägda mediejätten cirka 540 miljoner kronor per år i sex års tid för tv-rättigheterna.

Det innebär alltså mer än en fördubbling jämfört med det innevarande avtalet, som gäller i ytterligare tre säsonger, där TV4-gruppen betalar 245 miljoner kronor per år för rättigheterna. 

Discovery äger bland annat, förutom Discovery Channel, även tv-kanaler som Eurosport, Kanal 5, Kanal 9 och strömningstjänsten DPlay.

I veckan var det upptaktsträff för allsvenskan för herrar.

Med nuvarande tv-avtal, som alltså går ut 2019, får vinnaren av allsvenskan cirka 20 miljoner kronor i tv-pengar ett allsvenskt guldår från Sef medan allsvenskans jumbolag under samma år får ungefär hälften, drygt 10 miljoner kronor.

40 milj för SM-guld?

Hur tv-pengarna kommer att fördelas till elitklubbarna i det nya avtalet från 2020 är inte bestämt, men med nuvarande fördelningssystem skulle de nya betydligt högre nivåerna innebära kring 40 miljoner kronor till allsvenska vinnaren.

Försäljningen av tv-rättigheterna för 2020-2025 för över tre miljarder kronor har skötts av bolaget Profile Partner, grundat av kontroversielle norrmannen Rune Hauge.

100 miljoner i provision

Fotbollskanalen har tidigare skrivit att bolaget har rätt till en provision på tre procent på försäljningssumman om företaget skulle uppnå en fördubbling av tv-inkomsterna.

Det skulle i så fall innebära att Profile Partner får en provision på närmare 100 miljoner kronor.

Det är inte klart på vilket sätt de fotbollsintresserade kommer kunna följa svensk elitfotboll via tv och strömningstjänster från 2020 eller vad kostnaden för abonnemang och liknande kommer vara.

Sportbladet söker representanter för Discovery och Sef för en kommentar.

LÖNELISTA: Så mycket tjänar tv-sportprofilerna

Publisert:

LÄS VIDARE

Ödesåret i allsvenskan: ”Nu går pengarna upp 100 procent”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

TV4

Kanal 5

Allsvenskan i fotboll