Dejan Kulusevski har testat positivt för corona

Missar premiären i fotbolls-EM mot Spanien

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Corona har letat sig in i det svenska landslaget.

Dejan Kulusevski har testat positivt.

– Det är extremt olyckligt, säger förbundskapten Janne Andersson.

Landslaget anlände under tisdagen till Göteborg och sin bas. Kort efter ankomst meddelade landslagsledningen att pressträffen, som var planerad till efter träningen 18.30, flyttats fram två och en halv timme.

Enligt Blågults presschef Jakob Kakembo Andersson fanns det ”goda skäl till flytten”.

Och klockan 16.00 kom svaret varför pressträffen flyttades fram. Dejan Kulusevski har testat positivt för corona.

– Det är extremt olyckligt att vi fått in det. Det är tråkigt för Dejan och tråkigt totalt sett. Det går inte att komma ifrån. Det skapar en viss oro. Samtidigt hanterar vi det på sättet vi ska göra och jag är trygg med våra läkare, säger förbundskapten Janne Andersson.

Landslagsläkare Anders Valentin:

– Han blev smittad under ledigheten. Han har egentligen inte träffat några spelare, så det finns gott hopp om att han inte har smittat några andra spelare.

– Vi har identifierat de som har varit närmast honom, de som suttit och ätit med honom och varit nära honom i bussen. De personerna har inga symptom. De är testade i dag och vi får svar på dem ganska snart. Men om de har blivit smittade har det sannolikt hänt i går, och då kommer det ge positivt utslag senare i veckan.

Enligt Valentin håller landslaget koll på fyra spelare som varit nära Kulusevski, vilka spelare det rör sig om vill han inte säga.

Missar Sveriges match mot Spanien

Har ni övervägt att isolera de spelare som varit i nära kontakt med honom?

– Vi följer de spelarna extra noga och kommer att göra nya tester på dem om tre dagar. Skulle de ha blivit smittade nu så kommer det ändå inte visa sig förrän om några dagar. De kan heller inte föra smittan vidare förrän om några dagar.

När kan Dejan tidigast vara tillbaka i träning?

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Sju dagar ska man vara hemma, varav två utan symtom. Vi hoppas på ett kort, lindrigt belopp. Men vi pratar en vecka – minimum.

Så han kan inte spela mot Spanien?

– Nej.

Förbundskapten Janne Andersson:

– Han kommer inte vara tillgänglig till Spanien-matchen.

Ingen ersättare kommer, i nuläget, kallas in för Kulusevski.

Landslagschef Stefan Pettersson:

– Han är ju så klart bedrövad, men jag hörde på honom att han biter ihop.

Sverige har, precis som övriga landslag, rätt att göra ändringar i EM-truppen före första EM-matchen om spelare drabbas av allvarliga skador eller sjukdomar, vilket även inkluderar ett positivt covid-test.

Allt om fotbolls-EM 2021

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare

TA UT DITT DRÖMLAG I EM-ELVAN HÄR
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.