Johanna Frändén

Hur ska Real klara sig utan Ramos?

Frändén efter Barcelona–Real Madrid

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Trots trista förutsättningar och två krisiga klubbar fick vi en hel del drömfotboll i Barcelona.

När Real Madrid vaknar på söndagen är de i ligaledning igen som om ingenting hänt.

Det pratas hela tiden om vad Barcelona ska göra den dagen Leo Messi lämnar dem, men hur i hela världen ska Real klara sig utan Sergio Ramos?

Följ ämnen i artikeln

Efter den senaste matchen lagen emellan på Bernabéu-stadion i mars i år skrev en kollega i Madrid en dödsruna över el Clásico som vi känner det. ”Vi levde i en välsignad tid i många år, då de här lagen spelade en fotboll högt över alla andra. Den är över nu.”

Det här mötet har alldeles oavsett lugnat ner sig sedan tiden då José Mourinho satt på ena tränarbänken och skolgårdsretade Pep Guardiola satt på den andra, och den spanska grundlagen var i gungning varje gång lagen möttes. Men det allra första Clásicot utan publik blev en påtagligt renare historia än vanligt. Och i stället för att tjafsa med domaren eller eldas upp av hemmasupportrarna fick fotbollen spela huvudrollen. Och vilken fotboll. Första halvlek bjöd på spel på högre teknisk och taktisk nivå än vi sett mellan Real Madrid och Barcelona på länge.

Blev statister

Jag skrev på förhand att hela Spanien behövde en bra match, ett Clásico med underhållningsvärde nog att glömma coronakris, ekonomisk kris och för all del den institutionella krisen i FC Barcelona. Det var ett tag sedan det här mötet lyfte ordentligt. I dag tog det inte ens tio minuter innan matchen bjudit på två kanonmål.

Efter fem minuter skickade Karim Benzema en boll i djupled som Gerard Piqué inte riktig hann reagera på, och så kom Federico Valverde, en av de allra bästa Real Madrid-spelarna de senaste två säsongerna, ensam med Neto. Nu ska ju bollen in också, och Valverde har ändå inte skämt bort oss i målprotokollet. Men från ingenstans plockade uruguayanen fram en lika delar känslig fot och killer-instinkt och böjde in 0–1 i bortre hörnet.

Real Madrid hann inte ens fira innan Barcelona bjöd tillbaka. Ansu Fati hade förpassat Antoine Griezmann till bänken, han hade snart förvandlat båda sina anfallskamrater till statister i jämförelse och då heter en av dem Leo Messi. Men vad bryr sig väl en 17-åring med världen för sina fötter om det?

En ny dimension

Barcelona har generationsväxlat nästan av misstag de senaste två säsongerna, mer än något av nöd och som en konsekvens av alldeles för dålig transferpolitik. Ansu Fati fanns tillgänglig i ungdomsleden och i en bättre skött klubb kanske han inte hade fått det här ansvaret riktigt än. Men när Jordi Alba fick en kanonboll på vänsterkanten och spelade in den centralt som han brukar var det Barcelonas framtid som satte den i mål. Ansu Fati skrev in sitt namn i Clásico-historien som den yngste målskytten sedan 1940-talet. Det var kvitterat, med en doft av framtidstro för hela barcelonismon.

Fatis position centralt i anfallet gav hans spel ytterligare dimensioner, han var farlig hela den här matchen och när han inte kunde vara det var han i alla fall spelbar. Han blev lättare att hitta för inspel och blev det fel började han bara om, med friskt humör. Den ork Leo Messi numer saknar för att ligga och fiska i nästan-offside-position har hans anfallskompis gott om. Vid inte ens arton år fyllda är Fati den här säsongens största offensiva hot i FC Barcelona.

Efter den genanta Real Madrid-förlusten mot Sjachtar Donetsk i Champions League i veckan sades Zinedine Zidanes jobb hänga på en skör tråd. Han hade ju för all del tvingats klara sig utan en viktig lagkoloss under samma period. Sergio Ramos hade saknats i Real Madrids två genomklappningar på slutet, men i dag var han tillbaka i huvudrollen. Och det är svårt att riktigt reda ut vad det är, men något är det ju som gör att det känns självklart att han både fixade straff i andra halvlek – Lenglet drog alldeles för oblygt i Ramos tröja – och satte den själv bakom Neto med en retligt välplacerad straffspark.

Det pratas hela tiden om vad Barcelona ska göra den dagen Leo Messi lämnar dem. Frågan är om inte Real Madrid klarar sig lika dåligt utan Sergio Ramos.

Ingen ko på isen

Hemmalaget hade ingen riktig slutforcering att sätta in på Camp Nou, framför allt inte som Ronald Koeman hade det tveksamma omdömet att byta ut Ansu Fati och in Ousmane Dembélé. Barcelona var verkligen inte utspelade i dag, men när Luka Modric kom in från bänken och behärskat lurade in 1–3 till Real Madrid var det ändå logiskt. Det är de vita som haft övertaget i det här mötet den senaste tiden. Det känns som sakernas normaltillstånd att det står Real Madrid högst upp när Zinedine Zidane skakat av sig konfettin och minikrisen och tittar till tabellen i morgon. En snöplig miss i protokollet mot Cádiz, en plattmatch mot Sjachtar Donetsk, men ingen ko på isen.

Ronald Koeman får leta vidare efter sina formler. Längst fram på plan har han en tonåring som trots allt är lätt att hitta.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.