Professor Olsen: Bisarrt – ställ in landskampen

MALMÖ/KÖPENHAMN. Danska landslaget har drabbats av ett coronautbrott.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, ifrågasätter starkt att man ändå ska spela landskampen mot Sverige.

– För att använda fotbollsspråk – blås av den, säger Olsen.

Han får medhåll av fotbollsexperten Hasse Backe.

Redan ett par dagar inför träningslandskampen mellan Danmark-Sverige var läget problematisk på grund av coronasituationen i Danmark.

Ett stort utbrott och en mutation av coronaviruset har spridits från minkar på norra Jylland. Det har gjort att bland annat Storbritannien infört hårda karantänsregler kring resor till och från Danmark.

Sju danska spelare och fem svenska spelare med bas på de brittiska öarna kan därför inte delta i landskampen.

Men under tisdagen kom också beskedet att det danska landslaget drabbats av ett coronautbrott.

Nio spelare isolerade

En spelare, Robert Skov, och en massör i landslaget har testat positivt och har skickats hem. Ytterligare åtta spelare plus förbundskaptenen Kasper Hjulmand och hans assistent Morten Wieghorst har isolerats.

– De har ett utbrott. Det är lätt att misstänka att fler kan bli sjuka i närtid, säger professor Björn Olsen. De gör helt rätt att skicka hem spelare, isolera och minska på alla kontakter.

Vad ser du för risker för svenska landslaget?

– Det är främst i omklädningsrum och i de nära vardagliga kontakterna som man smittar, men en närkamp kan räcka. Det är ju svårt att hålla avstånd under en match.

– Det finns en uppenbar risk om man står och gapar på varandra som motståndare under matchen också, säger Olsen.

”Låter lätt bisarrt”

Tycker du att man ska spela matchen?

– Sa du att det var en träningslandskamp...?

Ja.

– Blås av den. Flytta den till ett annat tillfälle.

– Det låter som en märklig tillställning med några ihoprafsade lag med misstänkt smitta hos det ena bara för att spela en träningsmatch – mitt under en pandemi. Det låter lätt bisarrt, säger Björn Olsen.

– Samtidigt brukar de här lagens läkare har bra kunskaper och experter att konsultera i ett sådant här läge. Man får hoppas att de tar rätt beslut, men jag tycker det låter konstigt om de ska spela. All lagidrott blir stukad i ett sådant här läge.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.
Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

”Ingen förbundskapten vill ha den här matchen”

Det finns fler auktoriteter som vill se matchen stoppad.

Hasse Backe ska kommentera matchen för TV4 ihop med Lasse Granqvist. Trots det tycker inte experten och ex-tränaren att matchen ska spelas.

– Skulle jag få bestämma så ska den inte spelas.

Men det beror mindre på coronaläget utan mer på det tajta spelschemat.

– Den är ju påtvingad av ekonomiska skäl. Det finns ingen förbundskapten som vill spela en träningslandskamp när man sedan har två tävlingsmatcher lördag-tisdag. Inte en chans i världen! Framför allt inte när belastningen är som den är på de här spelarna nu, med europaspel förutom de nationella ligorna. Belastningen är brutal redan, säger Backe.

– Men den här matchen och den mot Ryssland skulle ju egentligen inte legat ihop med Nations League-matcherna. Jag kallar den en evakueringsmatch då det var två b-lag som skulle ha mötts.

Nu ser det ut att snarare bli c-lag, i varje från danskt håll.

Har du ändå koll på de danska spelarna?

– Ja, jag har bra koll på den danska ligan och den danska fotbollen, säger Backe som gjort många säsonger som tränare i den danska ligan. 

Fler och fler röster höjs nu mot att ställa in matchen mellan Danmark och Sverige. Vad tycker du och varför? Skriv av dig nedan.

Skicka inlägg
 • Älskar att titta på fotboll,sport över huvud taget faktiskt. Men att spela dessa "onödiga" matcher bidrar ju kanske till att de "riktiga" matcherna inte kan genomföras. Är ju precis samma som nöjesshopping v.s livsmedelsinköp. Strunta i det ena så kanske vi får behålla det andra. Inte så mycket svårare än då faktiskt.

  Kickan
 • Dax å agera för alla i samhälle.stäng krogar och köpcenter.

  Petra
 • Vilket avstånd skall man ha till TV:n

  Rasmus
 • Blås av....inga kommentarer behövs

  Om man inte har förstått det allvarliga i detta läge, så är man inte lämplig att leda människor....detta är ju inte något måste...lägg ner

  Lasse
 • ELLER så stänger vi ner alla krogar, uteställen och större varuhus/köpcenter som inte säljer essentiella varor och gör skillnad på riktigt. Lagidrott utomhus är knappast det som driver på smittan. Men såklart lätt för de som inte är engagerade, aktiva eller intresserade av sport att ha synpunkter.....

  Johan
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.