Uppgifter: Zlatan tillbaka i svenska landslaget

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic är klar för återkomst i landslaget, enligt Fotbolldirekt.

Han väntas göra comeback till VM-kvalet den 25 mars.

– Vi har tagit ut en bruttotrupp, men jag kan inte kommentera om Zlatan är med i den, säger landslagschefen Stefan Pettersson till Sportbladet.

Fotbolldirekt skriver att flera olika källor uppger att Zlatan kallats till de tre kommande landskamperna, och att det är ”helt klart” att Janne Andersson vill ha med stjärnan i landslaget. Det ska vara matcherna i VM-kvalet mot Georgien och Kosovo samt träningslandskampen mot Estland, som 39-åringen ska vara aktuell för.

”Saknar landslaget”

Det var i Erik Nivas intervju med Zlatan i Sportbladet som spelaren först öppnade dörren för att återvända till blågult.

– Så när du säger till mig: ”Saknar du landslaget?”. Yes. För jag vill vara i Friends Arena, jag vill att det ska vara den Gula Muren eller den Gula Väggen eller vad vi nu kallar den. Man kommer ut, man har den gula tröjan och man ser att det är fullsatt... Om jag saknar det? Såklart. Den som inte saknar det – han har redan avslutat sin karriär. Och jag har inte avslutat min karriär, sade stjärnan då.

Sedan dess har det ryktats fram och tillbaka om storstjärnans återkomst i landslaget, men varken spelaren, förbundskapten Janne Andersson eller det svenska fotbollförbundet har bekräftat något – de har dock berättat att en positiv dialog förts. Janne Andersson satte sig även på ett plan till Italien för ett möte med stjärnan, men vad som sades där har ingen av de inblandade berättat.

”Vi får se hur läget är”

I ett pressmeddelande på lördagen svarar landslagets presschef Jakob Kakembo Andersson om Fotbolldirekts uppgifter:

”Det förbundskapten Janne Andersson sade efter han och Zlatan träffades i Milano i november är det som gäller. Det var ett bra snack och dialogen med Zlatan fortsätter. Truppen till kommande landskamper tas ut den 16 mars.”

Landslagschefen Stefan Pettersson säger till Sportbladet att en bruttotrupp, normalt rör det sig om 40–45 spelare, är uttagen och det beskedet har gått ut till berörda klubbar:

– Om Zlatan är med där eller inte tänker jag inte kommentera utan hänvisar till vad Janne sagt tidigare. De för en dialog.

– På grund av corona-osäkerheten i världen har vi även frågat klubbarna vad som gäller för deras spelare, vad det finns för restriktioner när de ska i väg och när spelarna återvänder. En del svar har börjat droppa in från klubbarna, säger Pettersson.

Skadan stora frågetecknet

Men framför allt är Zlatan Ibrahimovic just nu skadad med ett muskelproblem i ljumsk- och lårtrakten.

En skada som förväntas hålla honom borta i cirka en vecka ytterligare. Enligt italienska uppgifter missar Ibrahimovic Milans första åttondelsfinal mot Manchester United i Europa League 11 mars.

16 mars tar Janne Andersson ut den slutliga landslagstruppen om 23–24 spelare till VM-kvalen och landskamp i slutet av mars.

– Någon slutlig trupp är inte uttagen än. Det kan hinna hända mycket. Coronaregler ändras, skador och annat kan påverka, säger Stefan Pettersson.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.