Sparv till Backes försvar: ”För jävligt”

Foto: TT
FOTBOLL

Hasse Backe fick sparken från det finska fotbollslandslaget.

Nu stöttas han av mittfältaren Tim Sparv.

– Det blir för mycket svartvitt i den här branschen. Vi spelare bör se oss själva i spegeln, säger han till Yle.

Efter ett mindre lyckat 2016, med nio förluster och två kryss på elva matcher, fick Hasse Backe sparken som förbundskapten för det finska landslaget.

Svensken själv menade på ”maximal otur”, och hade gärna fått mer tid i landslaget. En som håller med är landslagsspelaren Tim Sparv, tidigare Halmstad och till vardags i Midtjylland.

– Det blir lite för mycket svartvitt i den här branschen. Huvudansvaret ligger på tränarens axlar, vilket blir lite fel. Jag tycker vi spelare ska se oss själva i spegeln, vi är definitivt delansvariga, säger han till Yle Sporten.

De finska landslagsspelarna fick videoklipp med sig hem efter landslagsuppehållen, cirka åtta minuter långa, från matcher som skulle tittas på som en ”hemläxa”.

”Blir förbannad”

Enligt rykten så tittade dock bara hälften av spelarna på filmerna.

– Om det stämmer är det bara för jävla dåligt. Det är respektlöst mot vår tränarstab som suttit och klippt ihop klippen för att vi ska bli bättre som lag, säger Sparv, och fortsätter:

– Vi har de här så kallade hemläxorna för att analysera våra matcher och utvecklas fast vi inte är samlade. När man sen hör att vissa spelare inte tar det här ansvaret och inte bryr sig... Jag blir förbannad.

Hasse Backe, som tillträdde som förbundskapten i januari, ersattes av den tidigare assisterande tränaren, Markku Kanerva.

Backe jobbar som expert för C More och DNS och har kontrakt över 2017.