Allsvenskan i fotboll

Fotbollsbasen: Inte främmande för att förlänga säsongen

Av: 

Robert Laul

Sef-ordföranden Jens T Andersson
Sef-ordföranden Jens T Andersson

FOTBOLL

Diskussionen om att permanent förlänga säsongen in i december – och därmed kanske avskaffa kvalet – kommer att tas upp under hösten.

Målsättningen är att öka svensk fotbollskonkurrenskraft i Europa.

– Vi står inför ett jäkla viktigt skede. Närmsta tre åren är extremt viktiga ur ett Europaperspektiv, säger Sef-ordföranden Jens T Andersson och syftar på nya Uefa Conference League.

Sportbladet har i en serie artiklar beskrivit den pågående debatten i svensk fotboll. Skiljelinjen kan sägas gå mellan att bygga produkten allsvenskan via publik och egen attraktionskraft – eller att bygga serien genom ett tydligare fokus på att få ut klubblag i Europaspel.

Konkret har det ramlat ner i en diskussion om att permanent förlänga säsongen över november, in i december.

MFF:s sportchef Daniel Andersson lyfte frågan om det verkligen behövs ett kval till allsvenskan eller om två/tre lag kan åka ur/gå upp direkt. Just kvalspelet stoppar nämligen att enbart förlänga allsvenskan, inte ligorna under.

– Den frågan kommer att diskuteras under hösten i svensk fotboll och jag är inte alls främmande för att förlänga säsongen i allsvenskan i synnerhet. Om det innebär att vi ska sluta kvala vill jag låta vara osagt, för det är delvis en annan fråga, säger Jens T Andersson, ordförande för intresseorganisationen Svensk elitfotboll, Sef, som samlar de 32 klubbarna i allsvenskan och superettan.

Är rörelsen splittrad kring detta?

”Det får hösten utvisa”

– Det får hösten utvisa. När de 32 klubbarna får sätta sig in i utmaningarna till fullo och värdet det skapar för svensk fotboll ser jag inte att det ska vara stora splittringar. När vi väl fattar beslut ställer sig alla bakom det och sedan går vi vidare.

Formellt kommer frågan beredas inför höstens ordinarie Sef-möten, och om serien ska förlängas och kvalet avskaffas måste det sedan upp på Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte i december.

Att frågan dyker upp med kraft just nu nu beror delvis på nya Uefa Conference League, den tredje Europaspelsmöjligheten.

– Vi står inför ett jäkla viktigt skede. Det gäller att vi redan från start får med klubbar i de tävlingarna. Annars är risken att andra länder runt oss går förbi på rankingen.

Sverige ligger i dag på 23:e plats på Uefas klubblagsranking, bakom både Danmark (14) och Norge (22).

Därmed befinner sig allsvenskan i ett slags vägskäl.

– Vägskäl är ett starkt ord, men närmaste treårsperioden kommer att vara extremt viktigt i ett Europaperspektiv.

Vad ser du för förbättringsområden konkret?

– De är framför allt på klubbnivå förbättringarna måste ske. Men sedan är det Sef:s uppgift i egenskap av intresseorganisation att ge klubbarna så bra förutsättningar som möjligt. Där är att förlänga säsongen en del, säger Jens T Andersson.

Han tillägger:

– Men det är en stor utmaning när vi spelar vår-höst.

ANNONS EXTERN LÄNK

JACKPOTT – 25 miljoner på Stryktipset. Missa inte att skaffa andel i Sportbladets supersystem för 550 kr i jakten på 13 rätt | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Hammarbys glädjebesked – kvalmatchen flyttas: ”Problem solved”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Fotboll