Putin rasar: ”Ni har för få ryssar i laget”

Ilska mot storlagets senaste startelva

avAndreas Käck

Publicerad:

Zenit mönstrade en startelva med åtta utländska spelare.

Inte okej, enligt Vladimir Putin.

– Det här främjar inte den ryska fotbollen, ska presidenten ha sagt enligt AP.

Vladimir Putin använde OS i Sotji för att återupprätta Rysslands status som stormakt.

Nästa stora mästerskap på rysk mark är fotbolls-VM 2018.

Då kräver Putin att de ryska klubblagen ska göra allt för att visa upp den ryska fotbollen från sin bästa sida. Så när han deltog vid ett sammanträde med flera högt uppsatta fotbollspampar passade han på att vädra sitt missnöjde mot Zenit St Petersburgs president Sergej Fursenko.

Vädrade missnöje

Enligt AP ska Putin ha varit rejält besviken över att det ryska storlaget kom till spel med åtta utländska spelare i startelvan mot Real Sociedad i Europa League.

Putin ska ha sagt åt Fursenko att Zenit inte främjar den ryska fotbollen och att de inte gör sitt för att måla upp fotbollen som ”en äkta rysk sport”.

Zenit-pampen försvarade sig och menade att mixade nationaliteter kan leda till en mer attraktiv spelstil som i förlängningen blir mer underhållande för fansen att titta på.

”Bra jobbat...”

Men den förklaringen köpte inte Putin.

– Ni har åtta utlänningar som springer runt på planen, och som spelar i Zenit i Europa League. Bra jobbat…, ska han ha sagt, med någon slags ironisk underton, enligt AP.

I den ryska ligafotbollen finns regler om att lagen får ha max sex utländska spelare på planen. Ryssland är också av tradition väldigt angelägna om att ha ”egna” spelare i sina landslag. Exempelvis bestod hela truppen i sommarens Confederations Cup av spelare hemmahörande i den ryska ligan och detsamma gällde för truppen som spelade i fotbolls-VM 2014.

Matchen mot Real Sociedad? Den vann Zenit med 3–1.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM