Claesson om succén: ”Det var en helt sjuk debut...”

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYR≈N

avMichael Wagner

FOTBOLL

Han väntade och väntade och väntade på att rätt utländsk proffsklubb skulle dyka upp.
Efter viss tvekan slog Viktor Claesson, 25, till på Krasnodar.
Då tog det tre minuter innan han gjorde första målet i sin nya klubb, i Europa League, mot Fenerbahce.
– På andra bollkontakten. Det var en helt sjuk debut, säger han.

Viktor Claesson är just nu ett av de hetaste svenska utlandsproffsen. Men det tog flera år innan en den tidigare stora ungdomstalangen hittade sin väg till proffslivet utomlands.
I mitten av januari kunde Sportbladet avslöja ryska uppstickaren Krasnodars bud på 18 miljoner kronor för Elfsborgsspelaren.
– Det var många frågor när jag skulle flytta dit med nytt land, ny miljö. Det har rätats ut och det har fungerat väldigt bra, säger han.

Fördomar om Ryssland

Viktor Claesson och flickvännen Julia har flyttat in i en lägenhet centralt i Krasnodar som har cirka 800 000 invånare.

– Vi har kommit i ordning socialt, fått en lägenhet, skaffat bil. Allt som man gjort i Sverige kan man göra där också. Det funkar likadant, det är bara lite annorlunda.
Var det något som oroade dig innan?
– Ja, man har lite fördomar, precis som gemene man i Sverige om Ryssland.

Vad är det skiljer sig allra mest mellan Ryssland och Sverige?
– Deras bilkörning är lite mer aggressiv…haha.
Viktor Claesson blir tyst ett ögonblick och fortsätter sedan:
– Det är lite mer…vad ska man säga? Man kan köpa sig lite fördelar här och var och det är lite korrupt. Så är det inte i Sverige.

Sticka till en sedel för att det ska gå lite snabbare?
– Så kan det vara. Det är en liten kulturell skillnad.

Hur noga scoutade du Krasnodar innan du bestämde dig?
– Jag kollade med Andreas Granqvist, lyssnade med Peter Wettergren och Janne Andersson som sett laget en del.

Rykten som inte ledde någonstans

– Allt runt det sportsliga är hur bra som helst. Alla faciliteter, träningsanläggningen är helt grym och arenan måste vara toppklass i Europa.

Magnus Haglund (Elfsborgs tränare) framhåller dig som en spelare som stannade och mognade innan du flyttade.

– Jag är lite så som person. Jag ville inte hoppa på något innan jag kände mig mogen för det. Jag ville inte sticka i väg som något ungdomsproffs. Jag vill vara en av de bättre i Elfsborg innan jag gick vidare och tog nästa steg. Då är man mer redo för det. Att mogna i Sverige både som människa och som spelare var bästa vägen för mig.

Claesson, som har gjort 20 U21- och 9 A-landskamper, har varit omgärdad av flyttrykten under flera år utan att något har hänt.

Nej till holländska klubbar

– Det har funnits lag tidigare där det inte har känts som ett steg upp från Elfsborg. Då kunde jag lika gärna vara kvar i Elfsborg, utvecklas där och vänta på bättre lag.
Vad var det för lag?
– Det var holländska mitten- och bottenlag. Jag tror inte de var speciellt mycket bättre än Elfsborg.

Krasnodar scoutade Viktor Claesson noga. Betalade Elfsborg runt 18 miljoner kronor och mittfältaren tjänar närmare tio miljoner kronor årligen, netto.
Vad unnar du dig själv nu?
– Det är självklart positivt att jag har tagit ett par snäpp upp i lön. Men vi har inte hunnit med så mycket sedan vi flyttade dit. Det har varit fullt upp med mycket praktiskt. Vi har köpt en ny bil, en Audi. Vi får unna oss en rolig resa och njuta mer av livet när det blir semester.

Han anslöt till Krasnodar när de var på träningsläger, hoppade in i en träningsmatch och fick starta direkt i första tävlingsmatchen för säsongen, 16-delsfinalen mot Fenerbahce i Europa League.

”Sjuk” debut

Svensken gjorde 1-0, matchens enda mål, efter tre minuter, på andra bollkontakten.
– Det var en helt sjuk debut. Jag kunde slappna av och vågade spela ut direkt. Två veckor senare gjorde jag två mål i ryska cupen mot Ural och mål igen i Europa League mot Celta Vigo.

– Personligen hade jag nog inte kunnat önska mig själv en bättre start.
Nu är Claesson högaktuell för en plats i startelvan i VM-kvalet mot Vitryssland på Friends på lördag.
I Krasnodar har en fri roll med utgångsposition från vänster på mittfältet, ungefär som han har spelat vid ett par tillfällen med landslaget, bland annat under januariturneringarna.

Landslagschanserna har ökat

När Sportbladet frågar de allsvenska tränarna i samband med den allsvenska upptaktsträffen under måndagen om vilken spelare som får sitt stora genombrott i landslaget det närmaste året så blir det delad förstaplats mellan Claesson och Ludwig Augustinsson.
Är förväntningarna större på dig nu?
– Det har jag inte tänkt på. Nu när det har gått bra för mig i de första matcherna är det det som ligger på näthinnan hos de allsvenska tränarna. Men det är kul att tycker så.
Vad tror du om dina chanser i landslaget?
– Det är upp till Janne (Andersson). Det känns fortfarande nytt för mig. Jag är glad för den speltiden jag får. Det känns som man har större chanser när man spelar i ett bra lag i Europa än när jag spelade i Elfsborg. Då var man mer med och såg och lärde, säger Viktor Claesson.