AVSLÖJAR: AIK och IFK Göteborg tackar nej – Hammarby intresserat av Essien

Flera allsvenska klubbar har blivit erbjudna Champions Leaguemästaren

Publicerad:
Uppdaterad:
Michael Essien.
Foto: TT
Michael Essien.

FOTBOLL

Den tidigare Chelseastjärnan och Champions Leaguevinnaren Michael Essien, 34, har erbjudits till flera svenska klubbar.

AIK och IFK Göteborg har tackat nej, men Hammarby uppges vara intresserat.

– Hammarby är en storklubb och har möjligheten att signa en spelare som Essien, säger Hamid Kabodvand, som hjälper spelaren.

Efter bara ett år i Panathinaikos bröt i somras Michael Essien och den grekiska storklubben kontraktet med år kvar på avtalet.

Under de senaste veckorna har den dubble Premier League- och Champions Leaguevinnare återvänt till London där han tränat med sin tidigare klubb, Chelsea, men nu med reservlaget.

Hoppas hitta ny klubb

– Jag har inte lagt av, jag tränar med Chelsea som alltid är trevliga och bra mot mig, sa Essien nyligen i en intervju med grekiska gazzetta.gr.

– Jag hoppas hitta en ny klubb där både min familj och jag kan känna oss bekväma, sa Essien.

Enligt Sportbladets uppgifter har Essiens tjänster erbjudits till flera allsvenska klubbar bland annat Malmö FF, AIK, Djurgården, Hammarby och IFK Göteborg.

Sportbladet har pratat flera av sportcheferna i de svenska klubbarna.

AIK:s Björn Wesström säger:

– Jag hörde mig faktiskt för om Essien när vi mötte Panathinaikos i Europa League-kvalet förra sommaren. Sedan har vi också blivit erbjudna honom i den här vändan till svenska klubbar.

Är ni intresserade?

– Nej. Vi har spelare i den positionen. Vi har stark tilltro till de spelarna och att de har stor potential att göra AIK bättre, säger Wesström till Sportbladet.

Blåvitt har tackat nej

IFK Göteborgs Mats Gren svarar via sms:

Har ni blivit erbjudna Michael Essien?

– Ja.

Är ni intresserade?

– Nej. Det är säkert en väldigt duktig spelare men inte den profilen och framför allt positionen vi söker, svarar Mats Gren via sms.

Enligt uppgifter till Sportbladet är dock Hammarby en av klubbarna som funderar på att använda sig av Michael Essiens stora rutin från spel på absolut högsta nivån.

Hamid Kabodvand, som har god erfarenhet från svensk fotboll och gott renommé hos flera av de allsvenska sportcheferna, hjälper Essien i kontakterna med de svenska klubbarna.

Uppgift: Hammarby intresserat

– Det här är seriöst. Essien behöver spela matcher och komma i form. Då är allsvenskan perfekt. Sedan vill han att både han och klubben ska kunna ha en option att bryta kontraktet i sommar vid nästa transferfönster, säger Kabodvand.

Enligt våra uppgifter är Hammarby intresserat.

– Jag vill inte kommentera vad sportcheferna sagt i respektive förening. Hammarby är en storklubb och har möjligheten att signa en spelare som Essien.

– Några har tackat nej, men det finns även intresse. Möjligheten finns att Essien kan spela i allsvenskan, säger Kabodvand.

Vad kostar han?

– Det vet jag inte. Klubbarna får ge honom ett erbjudande. Han vill inte spela här för pengarna utan mest för att komma i matchform igen.

Bråk med Panathinaikos

Mittfältaren Michael Essien har vunnit franska ligan två gånger med Lyon och Premier League två gånger, FA-cupen fyra gånger och Champions League en gång med Chelsea. 

Efter de framgångsrika åren med Londonklubben lånades ghananen ut till Real Madrid 2012/13 och spelade även 1,5 säsong med Milan innan flytten till Panathinaikos sommaren 2015.

Sedan kontraktet bröts med Atenklubben har Essien hamnat i en infekterad strid med Panathinaikos, som inte betalade ut delar av 34-åringens lön som uppgavs vara 7,5 miljoner kronor netto per år.

Panathinaikos uppger att Essien uppträtt ”oprofessionellt” under sin tid i Grekland.

Nära Rijeka

– Vad jag vet är det första gången någon har anklagat mig för det. Jag kräver att de slutar att anklaga mig för det annars tvingas jag söka någon slags kompensation för skadan det åstadkommer mot mitt namn och person, sa Essien till gazzetta.gr. Det är första gången under mina 15 år som professionell som jag hör något sådant om mig. Det är både orättvist och oacceptabelt.

Enligt mediauppgifter ska Essien nyligen ha förhandlat med kroatiska Rijeka om en övergång. 

Sportbladet har sökt Hammarbys sportchef Mats Jingblad för en kommentar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.