”Var är budet från Bayern München?”

Agenten om blåsningen i Italien: Han fick välja nummer fritt från trupplistan

avPatrik Brenning

Först välkomnades han som en hjälte för att dagen efter tvingas fly landet.

Nu kan Sportbladet berätta om de märkliga turerna när svenske Alieu Darbo var proffs i italienska Crotone i ett dygn.

Sedan dess har svensken polisanmälts av såväl Bayern som scouten Björn Andersson.

Sportbladet kan i dag berätta om hur 24-årige Alieu Darbo misstänks ha blåst klubbar i England, Italien, Kroatien, Grekland, Malta, Norge samt Sverige med hjälp av märkliga rekommendationsmejl samt missvisande videofilmer och därigenom byggt upp en hel proffskarriär åt sig själv.

Svensken har spelat för Le Mans i Frankrike, Dinamo Zagreb i Kroatien och Al Ittihad Alexandria i Egypten. I juli 2014 var han dessutom klar för Crotone FC i italienska Serie B men det var en övergång som bara höll i ett dygn.

”Fick välja nummer helt fritt”

Med sig på resan hade han svenske agenten Denis Celebic – då helt ovetandes om vad det var som hade väckt italienarnas intresse.

– Alieu kontaktade mig när Crotone, som precis hade förlorat kvalet till Serie A, ville ha honom. Deras president (Raffaele Vrenna) hörde sedan av sig till mig och var mycket angelägen om att få Alieu. Vi kom överens och de skickade flygbiljetterna. Det var inga vanliga biljetter heller, det här var i business class, och när vi landade i Rom kom de och hämtade oss med bil och körde oss till Villa Stuart där alla italienska lag gör sina läkarundersökningar.

Efter en lyckad medicinsk undersökning inkvarterades delegation från Sverige på ett hotell i Rom. Dagen efter flögs de sedan till en liten flygplats i Lamezia innan nästa biltransport tog dem till Crotone. Där väntade en lyrisk klubbdelegation på att få välkomna sitt nyförvärv.

– När vi kom dit var det en rejäl välkomstkommitté och man kände redan då att det här var något häftigt. Jag tyckte inte att han hade gjort så mycket saker att någon skulle känna att han var en så stor förstärkning. Men vi kom in där och pratade med presidenten och hans son via en tolk. Sedan gav de oss en trupplista och sa åt Alieu att välja nummer. Han fick välja helt fritt. Han valde nummer tio och så gick de direkt ner och tryckte hans namn och nummer på en tröja så att de kunde ta ett foto till presentationen.

1 av 3

”Var är budet från Bayern?”

Efter presentationen hjälpte klubben Celebic att boka en resa tillbaka till Sverige nästkommande dag. Men innan agenten hann kliva på planet uppstod problem.

– Nästa dag ringer de mig och säger ”Denis, Alieu är på kontoret. Något har hänt”. När jag ringer dit så svarar presidenten ”var är budet från Bayern München?”.

Celebic: Ursäkta?

Vrenna: Ja, Björn Andersson (scout i Bayern) lovade att det skulle komma ett bud från Bayern München om vi tog hit Alieu nu.

Celebic: Björn Andersson? Vad menar du? Vad har han med Alieu att göra.

– Då visade det sig att Björn hade rekommenderat Alieu hit och dit. Han hade skickat ett mejl till Crotone där han sa att Alieu var en väldigt bra spelare, att Bayern kollar på honom och att de gärna tar honom om han slår igenom i Crotone. Men någon hade skickat ett klagomål och sa åt dem att passa sig för den spelaren och då började de undersöka. De ringde till Bayern och fick reda på att det här inte var sant. När det framkom att det var bluff-mejl, inte alls från Björn Andersson, så bröt de alla avtal med Alieu och sa åt honom att gå därifrån.

Varför tror du han gör så här?
– Jag tror säkert han fått pengar i vissa klubbar. I Dinamo Zagreb fick han säkert lön och i Le Mans också. Sedan tror jag han fått lön när han spelat på Malta också, säkert i Egypten också.

Alieu Darbo säger sig inte ha kännedom om rekommendationsmejlen och ger en annan version av händelserna i Italien.

– Jag vet ingenting om några mejl. Det som hände i Crotone var en incident med fansen där de sa att de inte ville ha en mörkhyad spelare i klubben och så sa min mamma att det var bättre att lämna.

Björn Andersson uppger i sin tur att såväl han som Bayern München har polisanmält mejlen.

– Jag kan bara säga att jag har gjort polisanmälningar för tre olika grejer där någon försökt förfalska saker i mitt namn. Att jag uttalat mig om olika spelare men alla saker är nedlagda. Polisen hittar ingenting. Nägon har skickat mejl till Bayern också men det har varit rätt dåliga förfalskningar. Men det är något lurt med detta för det har även ringt klubbar ute i Europa och frågat om det här. Bayern har också anmält det, säger Andersson.