”Var är budet från Bayern München?”

Agenten om blåsningen i Italien: Han fick välja nummer fritt från trupplistan

FOTBOLL

Först välkomnades han som en hjälte för att dagen efter tvingas fly landet.

Nu kan Sportbladet berätta om de märkliga turerna när svenske Alieu Darbo var proffs i italienska Crotone i ett dygn.

Sedan dess har svensken polisanmälts av såväl Bayern som scouten Björn Andersson.

Sportbladet kan i dag berätta om hur 24-årige Alieu Darbo misstänks ha blåst klubbar i England, Italien, Kroatien, Grekland, Malta, Norge samt Sverige med hjälp av märkliga rekommendationsmejl samt missvisande videofilmer och därigenom byggt upp en hel proffskarriär åt sig själv.

Svensken har spelat för Le Mans i Frankrike, Dinamo Zagreb i Kroatien och Al Ittihad Alexandria i Egypten. I juli 2014 var han dessutom klar för Crotone FC i italienska Serie B men det var en övergång som bara höll i ett dygn.

”Fick välja nummer helt fritt”

Med sig på resan hade han svenske agenten Denis Celebic – då helt ovetandes om vad det var som hade väckt italienarnas intresse.

– Alieu kontaktade mig när Crotone, som precis hade förlorat kvalet till Serie A, ville ha honom. Deras president (Raffaele Vrenna) hörde sedan av sig till mig och var mycket angelägen om att få Alieu. Vi kom överens och de skickade flygbiljetterna. Det var inga vanliga biljetter heller, det här var i business class, och när vi landade i Rom kom de och hämtade oss med bil och körde oss till Villa Stuart där alla italienska lag gör sina läkarundersökningar.

Efter en lyckad medicinsk undersökning inkvarterades delegation från Sverige på ett hotell i Rom. Dagen efter flögs de sedan till en liten flygplats i Lamezia innan nästa biltransport tog dem till Crotone. Där väntade en lyrisk klubbdelegation på att få välkomna sitt nyförvärv.

– När vi kom dit var det en rejäl välkomstkommitté och man kände redan då att det här var något häftigt. Jag tyckte inte att han hade gjort så mycket saker att någon skulle känna att han var en så stor förstärkning. Men vi kom in där och pratade med presidenten och hans son via en tolk. Sedan gav de oss en trupplista och sa åt Alieu att välja nummer. Han fick välja helt fritt. Han valde nummer tio och så gick de direkt ner och tryckte hans namn och nummer på en tröja så att de kunde ta ett foto till presentationen.

1 av 3

”Var är budet från Bayern?”

Efter presentationen hjälpte klubben Celebic att boka en resa tillbaka till Sverige nästkommande dag. Men innan agenten hann kliva på planet uppstod problem.

– Nästa dag ringer de mig och säger ”Denis, Alieu är på kontoret. Något har hänt”. När jag ringer dit så svarar presidenten ”var är budet från Bayern München?”.

Celebic: Ursäkta?

Vrenna: Ja, Björn Andersson (scout i Bayern) lovade att det skulle komma ett bud från Bayern München om vi tog hit Alieu nu.

Celebic: Björn Andersson? Vad menar du? Vad har han med Alieu att göra.

– Då visade det sig att Björn hade rekommenderat Alieu hit och dit. Han hade skickat ett mejl till Crotone där han sa att Alieu var en väldigt bra spelare, att Bayern kollar på honom och att de gärna tar honom om han slår igenom i Crotone. Men någon hade skickat ett klagomål och sa åt dem att passa sig för den spelaren och då började de undersöka. De ringde till Bayern och fick reda på att det här inte var sant. När det framkom att det var bluff-mejl, inte alls från Björn Andersson, så bröt de alla avtal med Alieu och sa åt honom att gå därifrån.

Varför tror du han gör så här?
– Jag tror säkert han fått pengar i vissa klubbar. I Dinamo Zagreb fick han säkert lön och i Le Mans också. Sedan tror jag han fått lön när han spelat på Malta också, säkert i Egypten också.

Alieu Darbo säger sig inte ha kännedom om rekommendationsmejlen och ger en annan version av händelserna i Italien.

– Jag vet ingenting om några mejl. Det som hände i Crotone var en incident med fansen där de sa att de inte ville ha en mörkhyad spelare i klubben och så sa min mamma att det var bättre att lämna.

Björn Andersson uppger i sin tur att såväl han som Bayern München har polisanmält mejlen.

– Jag kan bara säga att jag har gjort polisanmälningar för tre olika grejer där någon försökt förfalska saker i mitt namn. Att jag uttalat mig om olika spelare men alla saker är nedlagda. Polisen hittar ingenting. Nägon har skickat mejl till Bayern också men det har varit rätt dåliga förfalskningar. Men det är något lurt med detta för det har även ringt klubbar ute i Europa och frågat om det här. Bayern har också anmält det, säger Andersson.

FAKTA

Alieu Darbo

24 år

Född i Angered utanför Göteborg

Position: Yttermittfältare/anfallare

3 augusti 1992: Alieu Darbo föds i Angered utanför Göteborg.

Sommaren 2009: Blir ungdomsproffs i franska Le Mans efter att en scout upptäckt honom i Gothia Cup.

Januari 2012: Bryter kontraktet med Le Mans för att testa lyckan i England.

Mars 2012: Presenteras som Wigans spelare i internationell press efter att, enligt egen utsago, även provspelade för Sunderland och Newcastle.

Juli 2012: Wigans manager Roberto Martinez säger att Alieu Darbo aldrig varit aktuell för klubben.

Juli 2013: Presenteras som nyförvärv av kroatiska storklubben Dinamo Zagreb.

December 2013: Bryter kontraktet med Dinamo.

Januari 2014: Provspelar med finska Inter Turku.

Januari 2014: Är på väg att skriva på för Jönköpings Södra.

Juli 2014: Presenteras med tröja nummer tio av Serie B-klubben Crotone. Ett kontrakt som bryts redan dagen efter.

Juli 2014: Bekräftas som nyförvärv av Landskrona Bois. En nyhet klubben sedan tar tillbaka.

Augusti 2014: Åker till Grekland för att skriva på för Paok Thessaloniki innan klubben drar sig ur affären.

Februari 2014: Säger själv till GP att han är klar för spanska CD Tenerife i andradivisionen.

September 2014: Uppges vara klar för spanska Levante.

September 2014: Påstås lånas ut till lilla Club Deportivo El Cotillo i spanska fjärdedivisionen.

Januari 2015: Presenteras som ny spelare i Nybergsund i norska andradivisionen. Ett avtal som bryts efter två veckor.

Februari 2015: Skriver på för Mosta FC på Malta.

Juni 2015: Presenteras som ny spelare för algeriska MC Oran.

Januari 2016: Värvas till Al Ittihad Alexandria i den egyptiska högstaligan.

Maj 2016: Al Ittihad meddelar att parterna kommit överens om att bryta fyraårskontraktet. Detta förnekas av Alieu Darbo själv det för The Standard.

September 2016: Presenteras av maltesiska andraligalaget Naxxar Lions FC.

Oktober 2016: Kontraktet med Naxxar Lions FC bryts.

Januari 2017: Alieu Darbo påstår att han är kvar i Egypten men uppger också, via sin nya agent, att han har en ny storklubb på gång.