Hemliga materialet: Sex spelare pekas ut

Polisens underrättelsematerial: Upptäckte en koppling av en slump

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

IFK Göteborg-AIK sköts upp efter att minst en AIK-spelare slagit larm om försök till matchfixning.

Polisens hemliga underättelsematerial, som Dagens Nyheter tagit del av, visar att händelsen är långt ifrån den första incidenten.

Minst sex spelare pekas ut i fall där bevisningen aldrig räckt för åtal.

Enligt Sportbladets uppgifter var det en tidigare AIK-spelare som tog kontakt med den aktiva spelaren för att med hjälp av mutor och hot försöka förmå spelaren att påverka resultatet i torsdagens möte med IFK Göteborg. Efter att spelaren slagit larm till sin klubb valde Svenska fotbollförbundet att skjuta upp matchen.

Minst sex spelare

Nu skriver Dagens Nyheter, som tagit del av polisens hemliga underättelsematerial, att minst sex allsvenska spelare till hör till de drabbade.

–  Det är inte otroligt att antalet är större än så, säger en poliskälla till tidningen.

Materialet visar att matchfixningsligorna har kopplingar till några av Sveriges mest okända kriminella nätverk. Ett fall av försök till matchfixning ska också ha upptäckts av en slump när polisen bevakade en tungt kriminellt belastad person som då, efter en allsvensk match, sökte upp en spelare i dennes hem.

Ytterligare en spelare i den klubben misstänks enligt DN ha varit inblandad i matchfixning, minst två spelare till i en konkurrerande klubb och i en tredje förening tros en spelare ha tjänat stora pengar på att göra upp matcher.

”Polisen har starka misstankar om att de allsvenska spelarna utförde uppdrag åt matchfixarna, men dessa var inte tillräckligt starka för att en förundersökning ska inledas”, skriver Dagens Nyheter.

Används för att tvätta pengar

Sedan hösten 2012 har ett 40-tal fotbollsmatcher i Sverige polisanmälts, där de flesta varit i lägre divisioner. En källa till DN beskriver dock hur matcherna i de lägre serierna ofta riggas som en avledningsmanöver samtidigt som ligorna tjänar de stora pengar på matcher högre upp i seriesystemet. Samma källa bekräftar att ”en lång rad” matcher i allsvenskan fixats.

De kriminella ligorna misstänks finansiera mutorna och insatserna genom annan kriminell verksamhet och tvättar sedan inkomsterna från den verksamheten genom spelet på idrott.

Foto: BILDBYRÅN
Publicerad: