”Vi har delat ut en broschyr till dem”

Spelarföreningen maktlös inför utbredda problemet

avPatrik Brenning

FOTBOLL

38 procent av elitspelarna i fotboll lider av ångest och/eller depression på ett sätt som klassificeras som psykisk ohälsa.

Den svenska spelarföreningen har varit inblandad i undersökningen från Fifpro men står ändå mer eller mindre maktlös inför problemet.

– Vi har delat ut broschyren till spelarna, säger generalsekreteraren Magnus Erlingmark.

Foto: BILDBYRÅN
Erlingmark.

I helgen talade Halmstad BK:s Ivo Pekalski ut om sin ångest i ett försök att uppmärksamma problemet och på så sätt hjälpa andra elitfotbollsspelare som i dag lider i det tysta. För det finns många.

I en undersökning i höstas genomförd av fotbollens internationella spelarfack (Fifpro) uppgav 38 procent av 826 elitspelare från fem olika länder – däribland Sverige – att de led av ångest och/eller depression på ett sätt som klassificerades som psykisk ohälsa.

”Är klubbarnas ansvar”

– Man kan verkligen fundera på varför man ska behöva må sämre som fotbollsspelare än som gemene man och det är ännu värre för före detta fotbollsspelare som slutat, de mår ännu sämre. Det är något vi måste jobba med, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare för den svenska spelarföreningen.

Vem ska jobba med det?

– Det är framförallt arbetsgivarens ansvar, alltså klubbarna, men sen gäller det att upplysa dem också. Men bara att ta reda på hur det står till är viktigt och det har Fifpro gjort på herrsidan nu och jag vet att de håller på med en liknande undersökning på damsidan. Jag vet inte om klubbarna gör tillräckligt mycket i dag för det verkar som väldigt många mår dåligt och det är något som behöver tas på allvar men nu finns det i alla fall bevis och därmed en möjlighet att ta upp det och det är klart att vi måste upplysa klubbarna om att det här är ett faktum. Här ser man på enkäten hur många som klassas som att de har psykisk ohälsa och jag tror att det är viktigt att ha riktigt på fötterna och kunna visa det för då tar man det kanske på allvar på ett annat sätt. Det är något vi måste jobba med tillsammans.

”Också ett sätt att förebygga”

Magnus Erlingmark säger samtidigt att spelarföreningens möjligheter är begränsade. Föreningen har bara två heltidsanställda personer och satsar just nu på sitt arbete att med hjälp av utbildning och arbete underlätta för spelarnas övergång från idrotten till ett civilt liv efter karriären.

– Vi har ambitioner att jobba med det här men har små resurser och skulle därför gärna involvera och ta hjälp av såväl klubbar som förbund gällande de här bitarna.

Kommer ni göra något konkret under sommaren eller hösten för att hjälpa spelarna med de här frågorna?

– Vi har under det här året träffat spelarna och delat ut broschyren för att upplysa dem om psykisk ohälsa. Men det här är något vi får diskutera vidare med Unionen och klubbarna för att se om det finns en ambition att jobba med de här frågorna. Vi har för avsikt och håller på att försöka utveckla nästa karriär för spelarna och investera i den sidan. Det är väl också ett sätt att försöka förebygga.

ARTIKELN HANDLAR OM