Hysén om dubbelsmällen: ”Vi får försöka lura oss själva...”

Foto: Cmore
FOTBOLL

NORRKÖPING. Det var en 0–2-smäll som både kändes i själen – och i huvudet för Tobias Hysen, 35.

– Jag är stel i nacken nu.

– Det finns de som kräver att alla ska avgå, men så enkelt är det inte, säger Hysén om elfteplatsen i tabellen.

IFK Göteborg såg ut att vara på väg att kravla sig upp ur de värsta krisrubrikerna efter 4–0 mot Sundsvall och 1–1 mot Elfsborg.

Men mot Norrköping kammade man noll både bland både i mål- och poängkolumnen efter målvaktstavla och drömmål.

”Bra första halvlek”

– Vi gjorde en bra första halvlek. Defensivt såg det väldigt bra ut. Offensivt hade vi bra idéer, men för många anfall strandar sista fjärdedelen. Vi har svårt att skapa tillräckligt många kvalificerade målchanser, säger tränaren Jörgen Lennartsson på presskonferensen efteråt.

– Första målet är extremt viktigt speciellt på bortaplan mot ett skickligt Norrköping. I andra är vi betydligt sämre och Norrköping har ett väldigt bra spel och väldigt bra offensivt artilleri. De har många snabba, skickliga offensiva spelare. Norrköping vinner välförtjänt. De är ett bättre fotbollslag än IFK Göteborg just nu, säger Lennartsson.

Närmast att näta var Tobias Hysén som hade en boll i insidan stolpen. Men samme Hysén fick också ofrivilligt lämna planen i förtid. Han kolliderade med Michael Langer i Norrköpingsmålet och slog hårt i backen innan han blev liggande.

”Mycket som inte är bra”

– Det blev en duell där mittbacken plockade bort mig. Det kanske är en lite onödigt hård knuff och jag krockar ihop med målvakten. Jag faller olyckligt och slår huvudet i backen.

– Nu är jag stel i nacken, men jag har ingen huvudvärk. Det borde inte vara någon fara, säger Tobias Hysén

Hysén försökte ett kort tag spela vidare eftersom IFK Göteborg redan gjort alla sina byten, men valde efter en stund att kliva av planen.

– Direkt efter en sådan smäll så känns det lite extra. Dessutom vet man inte hur mycket man är påverkad av att det är sent i matchen och man är trött.  Det var ändå huvudet och då valde jag att gå av, säger han.

Blåvitt elva i tabellen

Nu går IFK Göteborg till sommarvila som elva med 14 poäng, hela 13 poäng efter topplagen IFK Norrköping och Malmö FF.

Vad finns det som talar för att ni kan vända er negativa trend, Jörgen Lennartsson?

– Det är hårt arbete, inget annat. Vi har semester i åtta dagar. Det behöver alla. Sedan har vi tre veckor på oss att jobba med vårt lag och de spelarna vi har, säger IFK Göteborgstränaren.

Tobias Hysén:

– Vi kan inte börja titta på tabellen för mycket för då blir känslorna där efter. Vi ligger där vi ligger. Vi får ta semestern och ladda batterierna och hitta på ett sätt att lura hjärnan att komma tillbaka med lite bättre självförtroende och lite mer energi.

Diskussion för tränarna

– Vi får ta uppehållet och försöka hitta tillbaka till ett vägvinnande spel. Hur vi ska göra det är en diskussion för tränarna, säger Hysén.

Är ni i behov av någon slags omstart?

– Jag tycker vi spelare ute på planen måste ta mer ansvar. Det känns som många av oss passar bollen och sticker vidare i en löpning. Hos Norrköping springer alla mer mot bollen och vill ha den. Mycket handlar om självförtroende.

– Spelare för spelare tycker jag inte alla andra lag är så mycket bättre. Det handlar mer om trygghet, säger Tobias Hysén.

– Det är vi spelare och ledare, alla som jobbar för IFK Göteborg, med fans och sponsorer, som måste knyta näven och köra. Hos fansen kan man inte klaga på någonting. Det finns ju de som tycker att alla ska avgå, men riktigt så enkelt är det ju inte. Det är fortfarande samma spelare och samma problem som föreningen har, säger Hysén.

ARTIKELN HANDLAR OM