Byråkratiska kaoset bakom AIK:s drömlån

Lahne ägs av Brommapojkarna, får inte spela för sin franska klubb och ska representera AIK

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

17-årige Jack Lahne fastnade i Fifas snåriga regelverk.

Nu ägs anfallaren av Brommapojkarna, spelar på lån i AIK och är klar för franska Amiens.

– Det var en kanonlösning, säger BP:s sportchef Roberth Björkesjö till Sportbladet.

Den 1 februari berättade Brommapojkarna att Jack Lahne lånats ut till franska Amiens SC som sedan hade en frivillig option att köpa loss anfallaren. Nu ska Lahne spela allsvensk fotboll för AIK istället.

Så vad hände egentligen?

”Allt var inskickat och klart”

– Allt med Amiens var inskickat och klart till Fifa men han har inte blivit godkänd där ännu. Vi som utlånande part behöver egentligen bara bifoga avtalet och lägga in allt i systemet men det är massor av saker som den köpande klubben måste ordna när det är en spelare som är under 18 år, säger Brommapojkarnas sportchef Roberth Björkesjö.

I Fifas regelverk kring övergångar för minderåriga spelare listas kraven på klubbarna. Lahne får byta lag mellan länder eftersom både Sverige och Frankrike är med i EU men köpande Amiens måste sedan bevisa för Fifa att de bland annat tillhandahåller Lahne en tillräcklig fotbollsutbildning, möjligheter att studera, optimala levnadsförhållanden gällande bostad och tillgång till en mentor.

”Har inte blivit godkänt”

Fifa ska sedan godkänna övergången vilket drog ut så mycket på tiden att Brommapojkarna till sist tvingades göra en ny utvärdering av situationen.

– Det har fortfarande inte blivit godkänt och då sista dagen på det svenska transferfönstret var i går var vi tvungna att bestämma oss för om vi skulle vänta eller vad som var det bästa för Jack. Det bästa för honom är att spela matcher. Då blev det här en kanonlösning då Jack får spela skarpa matcher, vi är jättenöjda med att få igenom en affär, AIK får en bra spelare och Amiens får en spelare som är bättre förberedd efter att ha spelat i allsvenskan när han kommer dit.

Situationen är alltså att Brommapojkarna äger Jack Lahne, AIK lånar 17-åringen till den 31 juli varpå Amiens köper talangen av BP.

Vad händer om han skadar sig i vår?

– Allt är skyddat, men då är vi inne på detaljnivå och det är våra privata bitar.

Publicerad:

LÄS VIDARE