Mejla

Johanna Frändén

Frändén: Barcelona saknar en plan

Publicerad:
Foto: GETTY IMAGES

Barcelona ser ut att sakna något på planen. Kanske en plan. Efter 0–0 mot Sevilla saknar de också en naturlig lekkamrat till Lionel Messi samt försprånget i tabelltoppen.
Segraren i kvällens toppmöte mellan katalanerna och andaluserna hittar vi i Madrid.

Under hela säsongen, både den pre och post corona, hade Antoine Griezmann varit en given startpjäs för FC Barcelona. Kritiserad ibland, skyddad av den egna institutionen varje gång. Därför var det något förvånande att Quique Setién bestämde sig för att lämna fransmannen på bänken inför den viktigaste matchen sedan La Ligas återuppståndelse. Mötet med tabelltrean Sevilla är på pappret också den svåraste av återstående på det katalanska spelschemat. Inget läge att gambla, kan man tycka. Sedan kan man konstatera att Setién förmodligen tänkt på det också och ändå tyckte det var värt att ersätta en av världens dyraste fotbollsvärvningar med en Buster-dansk i startelvan. Mer om honom senare.

Prestigekamp med Atlético

Sevilla spelar för en pallplats och spel i Europas finturnering, det är en prestigekamp med Atlético Madrid, men också med Getafe som lurar just där bakom. I kväll hade lagets ganska anonyma mittfält inga problem att hålla jämt takt med Barcelonas mer glamourösa namnparad.
Gästerna hade två poängs tabelledning när de klev in på Ramón Sánchez Pizjuan-arenan. När de klev av den hade de lämnat över initiativet till Real Madrid.

En av frågorna som omgärdat coronafotbollen har varit huruvida de tomma läktarna ska färga av sig på intensiteten i spelet. Hittills har inga enorma skillnader gått att spåra, mellan Sevilla och Barcelona blev det både bråk och handgemäng trots att inga supportrar hejade på på plats. Det var, något förvånande, Lionel Messi, som puttade till Sevillas brasse Diego Carlos i slutet av andra halvlek. Diego Carlos föll kreativt till marken, men Messi slapp, mindre förvånande, en varning för det. Då hade vi lagt en ojämn och inte särskilt välspelad halvlek till handlingarna, där hemmalagets El Haddadi Munirs framspelningar och Jordan Koundés inspirerade uppoffringar varit den största behållningen. I Griezmanns ställe startade alltså Martin Braithwaite och ingen önskar danskarna en fin historia mer än jag, men Braithwaite var aldrig tänkt som Leo Messis lekkompis i skarpt läge. Så hur hamnade de där?

Behöver inte stressa

Det fanns ingen tid att fundera på det efter paus, eftersom Barcelona hade en ledning att leta efter. Med två poängs försprång på Real Madrid sedan El Clásico just före panemiuppehållet har Barcelona kunnat kosta på sig att inte stressa. Mot Sevilla blev det allt mer bråttom. Griezmann byttes in till sist, men det närmaste han kom Leo Messis gunst var en avfärdande gest i slutminuterna då fransmannen saknade offensiva spelalternativ och slog bollen bakåt, så att anfallet dog. Barcelona saknade kräm i benen i dag – på det stora hela känns det som att de saknar lite av en plan när Lionel Messi inte avgör matcher på ren rutin – och det hade kunnat stå dem ännu lite dyrare. Inne på tilläggstid fick förre Real Madrid-försvararen Sergio Reguilón bollen i princip fri sikt två meter från mål, men Marc-André Ter Stegen räddade Barcelona från förlust i slutminuterna. Han kunde däremot inte sminka över en genomgående oinspirerad insats i ett läge där Barça borde vara allra mest på tå.
Det är inte lätt att vara Lionel Messis lekkamrat. Det är den där förbannelsen som vilar över ett helt pärlband av spelare som haft stora framgångar före och efter vistelsen i Barcelona, men som just där fick anpassa sig efter den lille kejsarens temperament och talang. Zlatan Ibrahimovic, Thierry Henry och för all del Bojan Krkic har verkligen inget att skämmas för i respektive Barcelona-period, men att de inte fått blomma ut till full potential här handlar om Lionel Messi, 33. I nio matcher av tio är det förstås värt att ge argentinaren hela makten och dubbla lönen. Men det kommer snart ett post Leo-tillstånd som katalanerna måste börja planera för. Det är tveksam om Martin Braithwaite är den som ska fylla hans skor.

På söndag tar Real Sociedad emot Real Madrid i Baskien. Om Alexander Isak och hans vänner inte hittar något sätt att stoppa dem då har vi en ny La Liga-ledare med oss in i nästa vecka.

Laddar Matchöversikt
Laddar Tabell

Av: Johanna Frändén

Publicerad:

LÄS VIDARE