”Denna klubb är annorlunda, här är det folket som styr”

avMakoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

En ”arena” mindre än Påskbergsvallen i Varberg (innan ombyggnationen).

En klubb grundad 2013 av supportrar för att hedra en annan klubb, som tackade nej till en summa större än klubbens årsbudget för att få spela på sin hemmaarena.

Det är Unionistas de Salamanca.

Det är också motståndet som väntar Real Madrid i Copa del Rey i afton.

Efter att UD Salamancas 90-åriga historia tog slut 2013, efter totalt 12 år i högstadivisionen, så ville den lilla klubbens supportrar hedra laget med att grunda ett nytt.

Det var så Unionistas de Salamanca grundandes. En klubb som skulle hållas fri från utländska investerare och illasinnade sponsorer. En klubb som inte skulle gå samma, dystra öde tillmötes som deras kära UD Salamanca gjort året innan. I stället är det en demokratiskt styrd klubb, där samtliga av föreningens 2800 medlemmar har samma makt och rösträtt.

Ung förening

Fortfarande i dag står ”I minnet av UDS” i deras klubbemblem. Samtidigt har den sportsliga framgången överträffat alla förväntningar och målsättningar.

Efter att ha klättrat spikrakt genom divisionssystemet så gick klubben 2018 upp i den spanska tredjedivisionen (Segunda B) för första gången någonsin. Den division där de stora La Liga-lagens B-lag oftast huserar.

Men inget i föreningens sjuåriga historia överträffar det som händer i kväll.

När lottningen för Copa del Reys sextondelsfinaler gjordes så stod det klart att Unionistas, vars avancemang dit i sig var makalöst nog, ställs mot Real Madrid.

Alltså Real Madrids A-lag. På hemmaplan.

Och även om rampljuset är betydligt större än de någonsin upplevt så tänker de inte göra några förändringar på sin scen.

”Trogen sina principer”

Unionistas hemmaarena heter Las Pistas och har rum för 4000 åskådare, även om arenan inte ens har några riktiga stolar.

När lottningen gjordes kom det därför anbud från både sponsorer och annat att flytta matchen för att på så sätt kunna tjäna väldigt mycket mer pengar i publikintäkter och dylikt. Det fanns till och med på tapeten att flytta matchen till Santiago Bernabeu och Madrid.

Men enhälligt sade klubben nej. Och lyckades dessutom få dispens för att få spela matchen på Las Pistas.

– Vi kunde fått en halv miljon euro av att spela på Bernabeu. Men klubben föredrog att vara trogen sina principer, säger mittfältaren Cristian Portilla till ESPN.

– Denna klubb är annorlunda. Här är det folket som styr. Spelarna tjänar inte stora löner, men de vinner när det kommer till andra värden. Människovärden.

Astronomisk skillnad

En halv miljon euro hade motsvarat mer än vad klubben har i årlig budget, vilket enligt ESPN är 400 000 euro. Real Madrids budget är 2000 gånger så stor.

På tal om 2000, så är det den genomsnittliga månadslönen (i euro) för en Salamancaspelare. Vilket går att jämföra med Madridstjärnan Gareth Bales nätta årsinkomst på 37 miljoner euro.

Det återstår att se under onsdagskvällen om skillnaden kommer vara lika astronomisk på fotbollsplanen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga

Fotboll