Emir Kujovic: ”Jag vill spela mot Malmö”

avPer Bohman

Han spelade bara 80 minuter under hela förra säsongen.

När är Emir Kujovic redo för allsvensk fotboll?

Direkt mot Malmö, menar Djurgårdens nyförvärv.

– Jag vill spela. Nu direkt, säger 31-åringen.

När Emir Kujovic lämnade allsvenskan för tre år sedan var han landslagsspelare, med i truppen till EM 2016 och erkänd som en av Sveriges allra bästa anfallare. Sedan följde tre år av i princip total medieskugga och en undanskymd proffstillvaro i belgiska Gent och tyska Fortuna Düsseldorf. Han har startat fem matcher under tre år och förra säsongen gjorde han bara 80 minuter i ligaspelet.

Sammanfatta de senaste tre åren med ett ord.

– Lärorikt.

”Belgien var ett snedsteg”

Kujovic fortsätter:

– I Belgien gick det dåligt för mig, men jag lärde mig av det. Det finns skäl till varför det gick som det gick. Även tiden i Tyskland har gett mig mycket. Hela mentaliteten som finns där. Men jag har inte spelat så mycket där heller så det har inte gått som jag velat rent sportsligt, även om jag lärt mig mycket.

Finns det några specifika skäl till att det inte lossnade i Belgien eller Tyskland?

– Såhär i efterhand kan jag se att det var lite konstigt att jag hamnade i Belgien över huvud taget känner jag nu. Även om jag inte ångrar det. Jag spelade inte i min position, som jag var van i från allsvenskan, utan hamnade i kantrollen som en av tre anfallare. Det är inte min position. Men det finns också andra grejer som hände som inte är lönt att ta upp nu, men som inte handlade om fotboll. Det blev ett snedsteg i Belgien kan man säga nu i efterhand.

”Det drog ut på tiden med Djurgården”

Därefter flyttade Kujovic alltså vidare till den tyska andradivisionen och Fortuna Düsseldorf.

– Där gick det bra första året. Jag var delaktig och hoppade in mycket. Spelade ett par matcher från start och bidrog till att vi gick upp i högstadivisionen. Men sen tog klubben in fler spelare och det blev en tuff konkurrens. Man fick inte vara med så mycket på planen, även om jag kunde ha varit kvar om jag velat.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Varför blev det just Djurgården i allsvenskan?

– Det är en storklubb i Sverige sedan tidigare. Det känns verkligen som en storklubb med bra tradition, bra supportrar och alla möjligheter att vara högt upp i tabellen. Dessutom träffade jag tränarna (Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf) samt Henrik Berggren (vd) och Bosse Andersson (sportchef) i början av sommaren. Jag fick ett jättebra intryck av dem och jag tror att de fick samma av mig. Det kändes rätt i magen. Men det blev en hel del turer och det drog ut på tiden mer än vad man velat. Men nu står jag här som djurgårdare och det känns bra.

Varför drog det ut på tiden?

– Jag vet faktiskt inte riktigt. Det var väl agenten, Bosse och Djurgården som diskuterade fram och tillbaka. Djurgården får ju svara på varför det drog ut på tiden, men jag är glad över att det blev klar till slut.

1 av 2 | Foto: MAGNUS SANDBERG

Vill spela direkt mot Malmö

Hur mår man som spelare när man får sitta och vänta på det?

– Jag hade ju ett år kvar på kontraktet i Tyskland. Hade jag inte haft det så hade det varit en helt annan grej. Jag hade ju andra alternativ också. Sen var det väl en diskussion mellan Djurgården och Düsseldorf också. Det tog lite tid, säger Kujovic och berättar om ett stressigt sista dygn när han flög till Stockholm för att skriva under, genomföra läkarundersökning och fixa allt pappersarbete:

– Jag kunde andas ut först när alla papper var på skrivna.

Djurgården går för guld i år. När kan du vara med och hjälpa laget i matcher?

– Rent känslomässigt så känner jag att jag kan spela i dag. Nu direkt. Jag har tränat på hårt under försäsongen i Tyskland och spelat en del träningsmatcher. Klart att matchtempot saknas, men jag har tränat hårt och känner mig bra rent fysiskt. Framför allt är jag väldigt spelsugen. Man vill spela direkt men vi ska sätta oss ner och prata igenom allt ordentligt och lägga upp en smart plan så att allt blir bra.

Hur får man snabbt upp matchtempo och tajmning?

– Genom att spela matcher direkt.

Nu siktar han på SM-guld – direkt

Så du skulle kunna vara redo att starta mot Malmö på söndag?

– Rent känslomässigt: absolut. Då vill man spela. Jag är här för att spela, men sen får man se vad som är realistiskt och vad som är smart. Det är något som fystränarna, tränarna och jag får kolla på tillsammans. Jag är redo, men vi får se.

Emir Kujovic känner sig redan bekväm på träningsanläggningen Kaknäs och har ett stort antal bekanta i laget.

– Jag och Bärkroth spelade ihop i Norrköping. Erik Berg och jag var i Falkenberg samtidigt. Även Astrit känner jag därifrån. Sen känner jag Haris Radetinac också.

Vad är drömscenariot för Emir Kujovic och Djurgården hösten 2019?

– Alla som spelar i allsvenskan vill vinna. Det är därför man spelar. Det är därför jag spelar fotboll. Vi vill vinna varje match och vi vill vinna allsvenskan. Jag vill såklart vinna allsvenskan. Djurgården är ju med däruppe nu också. Men jag vill samtidigt vara ödmjuk och försöka ta en match i taget. Det är viktigt för mig.

ARTIKELN HANDLAR OM