Allsvenskan i fotboll

Henke: ”De två bästa lagen i Sverige”

Av: 

Robert Laul

FOTBOLL

AIK och Malmö FF spelar likadant – och leder riktningen för svensk fotboll?

– Just nu är det de två bästa lagen i Sverige, då är det naturligt att andra klubbar tittar på vad de gör för att lyckas, säger Helsingborgstränaren Henrik Larsson.

I en intervjun med Sportbladet tidigare i veckan hävdade Rikard Norling att AIK och Malmö FF – de allsvenska topplagen – spelar likadant.

– Vårt och Malmös sätt är nästintill karbonpapper. Vi spelar nästan helt identiskt likadant, sa Norling.

Rikard Norling syftade bland annat på att AIK senaste matcherna varit mer direkta mot mål, med en formation mer åt 3–5–2 än 5–3–2 samt mittbackar som kliver högre i offensiven likt Malmös gjort under säsongen.

Samma tendenser syntes i dagens i segermatch mot Helsingborg på Friends där vingarna Robert Lundström och Heradi Rashidi hade högre utgångspositioner.

Reaktioner på Norlings uttalande

Rikard Norlings uttalande väckte ändå en del reaktioner på sociala medier där invändningen framför allt handlade om att lagens respektive presspel skiljer sig åt: MFF jobbar med en tydligare återerövringspress, AIK tar oftare ett steg tillbaka i rätt position.

Men på presskonferensen efter segermatchen mot HIF höll Rikard Norling fast vid att AIK:s och MFF:s presspel är likadant det också.

– När vi väl går så måste vi gå på samma sätt för vi har spelarna i samma utgångspositioner. Sedan är det kanske frågan om när man gör det, om ena laget väljer att göra det tidigare än det andra.

– Men det är fortfarande så att vi prioriterar samma ytor i vårt försvarsspel när vi pressar. Det går inte att pressa med samma tänk som man har i ett 4–3–3 eller 4-4–2, det blir helt olika, säger Rikard Norling.

Henke: Två bästa lagen i Sverige

Sportbladet ställde frågan till HIF-tränaren Henrik Larsson som satt bredvid på presskonferensen:

Skulle du säga att AIK och Malmö leder riktningen för hur allsvenskan utvecklas just nu?

– Just nu är det de två bästa lagen i Sverige, tycker jag, säger Henke.

– De är ute i Europacupspelet så på något sätt leder de. Sedan blir det alltid naturligt, att man tittar på de lag som lyckas, varför lyckas de och hur lyckas de? Sedan är det en del annat som är involverat i det, som ekonomin.

Upplever du att AIK och Malmö spelar ”nästan identiskt”?

– Om de spelar identiskt, det vet jag inte. Där är väl saker som liknar varandra. Ska jag vara helt ärlig har jag inte tittat så jättemycket på Malmö i år. Jag har tittat lite på AIK och de spelar en bra fotboll, en fin fotboll, och den har tagit de till Europa.

– Det är klart att andra klubbar kommer titta på det. Kan vi göra likadant, måste vi börja använda samma system eller finns det andra vägar? Sedan handlar det också mycket om vilken kvalitet du har på spelarna, säger Henke Larsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Seger för AIK mot Helsingborg - men stannar målskytten?

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Malmö FF

AIK Fotboll

Rikard Norling

Henrik Larsson