Uefa har startat utredning mot AIK

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Uefa bekräftar nu att de har inlett en utredning mot AIK.

Klubben riskerar mångmiljonböter och spel inför tomma läktare.

Orsaken är publikoroligheterna i Champions League-kvalet mot Maribor.

Sportbladet har tidigare skrivit om hur AIK riskerar hårda straff efter mötet med slovenska Maribor i Champions League-kvalet.

Europeiska fotbollsförbundet Uefa går nu ut med att ärendet kommer att behandlas av Uefas disciplinära organ och att ett beslut kommer torsdag den 22 augusti.

Det var i matchen på Friends Arena som åskådare från hemmasektionen sprang längs planen mot en bortasektion och kastade saker, det användes också upprepat omfattande pyroteknik på AIK-sektioner både i Solna och i Maribor.

Det har uppgetts att de maskerade åskådarna tog sig över avspärrningar på grund av gästande supportrar tagit ner en AIK-banderoll.

Uefa meddelar att AIK utreds på grund av oroligheter på läktaren, att det har kastats saker och att det har använts pyroteknik.

Spelar på torsdag

AIK-seger med 3–2 efter förlängning i matchen på Friends Arena betydde totalt 4–4 och att Maribor gick vidare på fler bortamål.

För AIK väntar nu kval till Europa League och möte med Sheriff Tiraspol från Moldavien, bortamatchen spelas på torsdag den 8 augusti på Sheriff Arena och hemmamatchen spelas den 15 augusti på Friends Arena.

Play off till Europa League inleds sedan just torsdag den 22 augusti.

AIK har också inlett en intern utredning om det inträffade i torsdags.

– Det vi kan konstatera är att det är en beklaglig situation där publik befinner sig på innerplan och bortasupportrar på en avstängd sektion över ”norra stå”, Vi går igenom hela vårt interna säkerhetsarbete för att se var och hur vårt matcharrangemang har brustit, säger AIK:s biljett- och marknadschef Fredrik Söderberg.

MFF straffades i våras

Malmö FF fick tidigare i år böta 600.000 kronor till Uefa för att pyroteknik använts i hemmamatchen mot Chelsea i 16-delsfinalen i Europa League, plus 130.000 för att det också hade använts pyroteknik på bortasektionen i mötet på Stamford Bridge i London.

Chelsea fick också böta drygt 100.000 kronor för att en åskådare hade sprungit in på plan.

Uefa meddelar att de inte har inlett något utredning mot Maribor efter mötet med AIK.

Publicerad: