Herrlandslaget i fotboll

Tankovic skrällen i Sveriges EM-kvaltrupp

”Folk kommer bomba mig med frågor”

Av: 

Malin Wahlberg

Patrik Brenning

Robert Laul

FOTBOLL

Hammarbys Muamer Tankovic tar plats i landslaget inför EM-kvalmatcherna mot Färöarna och Norge.

En faktor som talat till 24-åringens fördel är att den första matchen spelas på konstgräs.

– Jag måste ta några dagar att smälta detta, säger Tankovic till Sportbladet.

Målvakten Robin Olsen sitter förfrusen i Romas fryxbox, lagkaptenen Andreas Granqvist har fått hård kritik för sina allsvenska insatser, vänsterbackarna Ludwig Augustinsson och Martin Olsson är skadade, mittfältaren Viktor Claesson är långtidsskadad och anfallaren Marcus Berg jämförs med ett träd.

Janne Andersson har onekligen haft saker att fundera på inför EM-kvalen mot Färöarna den 5 september och Norge 8 september.

”Hans mognad har varit fantastisk”

När Andersson presenterade truppen fanns egentligen bara ett nytt ansikte i Hammarbys Muamer Tankovic. Förbundskaptenen berättade att han värderar spelarna efter åtta kriterier, där det faktum att bortamatchen mot Färöarna spelas på konstgräs gynnade Tankovic.

– Det är en faktor i det hela men han har haft en mognadsprocess sedan han kom hem till Hammarby. Jag var tränare i Norrköping hans sista halvår som ung spelare. Jag tycker hans mognad senaste åren varit fantastiskt bra. Han förtjänar verkligen den här platsen och då är det absolut inte negativt att det dessutom är på konstgräs.

Sportbladet var på plats på Hammarbys träning när beskedet om Tankovic kom men huvudpersonen själv ville inte ge några kommentarer.

– Folk kommer bomba mig med frågor. Jag måste ta några dagar att smälta detta, sa 24-åringen.

I en video som publicerats på Hammarbys Twitter syns hur glada lagkamrater gratulerar 24-åringen.

– Det är kul så klart att man blir uttagen. Jag hade inte så stora förhoppningar om jag ska vara helt ärligt, säger Tankovic.

Tankovic.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

”Största utmaningen att landa”

Djurgårdens Marcus Danielsson fanns, trots Sportbladets information att backen skulle vara uttagen, inte med i truppen. Saknas gör också namn som Sam Larsson och Ken Sema.

– Jag kan inte säga att det är exakt det eller det utan det blir en helhet, men den här gången tycker jag inte att de är tillräckligt bra. Det innebär inte att de inte är det nästa gång. Men den här gången är de andra bättre.

Janne Andersson varnar inför samlingen för Färöarna men verkar samtidigt frukta något annat än själva motståndaren allra mest.

– Det är en nation som vi ska ha respekt för. De sämre lagen på papperet har ätit sig ikapp lite så det är inte lika stort avstånd. Det här ska tas på allvar. Vi spelar på konstgräs vilket vi inte är vana vid. Det kan regna och blåsa och för mig som inte gillar att åka flygplan, jag har sett att det ska blåsa mycket nästa onsdag, så det blir väl den största utmaningen att ta sig ner på landningsbanan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Herrlandslaget i fotboll

LÄS VIDARE

Tankovic: ”Jag skulle inte vara sämre än någon annan i landslaget”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll

Fotboll

Janne Andersson

Muamer Tanković

EM-kval i fotboll