Pia Sundhage

”När vi har hemligheter pratar vi svenska”

Pia Sundhage och Marta om att ta nästa steg med Brasilien

Av: 

Frida Fagerlund

FOTBOLL

MIDDLESBROUGH. Samtidigt som högervindar blåser i Brasilien ska en svensk kvinna ansvara för att landets fotboll tar nästa steg.

Att just Pia Sundhage är ny förbundskapten får lagets stora stjärna att jubla – av flera anledningar.

– Jag behöver det! För att inte glömma bort svenskan, säger Marta till Sportbladet.

– När vi har lite hemligheter så pratar vi svenska, bekräftar Sundhage.

Tystnaden som uppstod när Debinha nickade in bollen på Riverside Stadium var ytterst påtaglig.

Nära 30 000 engelsmän föll unisont i en sorts dvala samtidigt som ett gäng brasilianskor kastade sig lyckligt i varandras famnar.

Vid sidlinjen firade även en svensk. Eller två, om man räknar in assisterande förbundskaptenen Lillie Persson. En månad in på uppdraget hade duons nya landslag tagit ledningen mot ”fotbollens födelseland” England.

Glädjen hos Pia Sundhage gick inte att ta miste när hon någon timme senare kunde fira första segern mot ett topprankat motstånd.

– Tålamod. Min pappa sa alltid att det är väldigt viktigt med just tålamod, svarar Sundhage på frågan om hur den första tiden i Sydamerika har varit.

Hon är tydlig med att det fortfarande finns mycket som kan bli bättre och menar att spelarna gjorde henne ”tio år äldre i dag eftersom de inte alltid gör som det är bestämt”.

– Då blir det lite upp och ner. Den tekniska fotbollen, och bemötandet från varma brasilianare, är fantastisk. Men det finns även oroligt höga förväntningar, på vad som ska hända med brasiliansk damfotboll.

Marta: ”Hade inte förväntat mig det”

Baserat på erfarenhet var det inte förvånande att Pia Sundhage tilldelades jobbet. Med USA och Sverige på sitt CV har 59-åringen inte direkt brist på erfarenhet när det kommer till landslagsfotboll.

Att det kom som en överraskning berodde snarare på tajmingen. I en tid då det blåser högerextrema vindar i och med president Jair Bolsonaro sågs det som oväntat att fotbollsförbundets högste chef, Rogério Caboclo, gav förtroendet till en utländsk kvinna.

Landets största stjärna genom tiderna, Marta, var en av de som först inte trodde sina ögon när hon såg Vadãos ersättare.

– När jag fick veta att hon skulle komma… Jag hade inte förväntat mig det, säger Marta krasst.

Sina 33 år till trots är hon fortfarande limmet som håller ihop det brasilianska landslaget, inte minst efter Sundhages intåg.

”Hemligheter på svenska”

Marta är inget större ”fan” av att besvara frågor på engelska och valde i sedvanlig ordning att ducka de inhemska journalisterna efter lördagens seger i Middlesbrough.

Svenska, det gillar hon däremot att prata. Av naturliga skäl har det blivit mycket av den varan den senaste månaden.

– Och jag behöver det! För att inte glömma bort svenskan… Nu mixar jag med engelskan och det vill jag inte göra, säger Marta som har tillbringat stora delar av sitt vuxna liv i Sverige.

Pia Sundhage, som än så länge bara skjuter in enstaka ord på portugisiska, menar att Martas språkkunskaper har underlättat kommunikationen.

– När vi har lite hemligheter så pratar vi svenska, säger Sundhage och ler.

– Men annars blir det mest engelska än så länge. När jag slänger in något portugisiskt ord så blir det väldigt glada, det är lite spännande faktiskt. Men jag ska se till att lära mig portugisiska.

Marta: ”Var exakt samma som i Umeå”

Marta menar att valet av tränare var ett nödvändigt ont för att brasiliansk damfotboll ska lyckas ta nästa steg.

Just nu är landslaget högst rankat i Sydamerika men trillade nyligen ur Fifas topp tio. I VM i somras blev det uttåg i åttondelsfinalen mot värdnationen Frankrike.

– Jag tror att vår president såg att det vi hade inte var bra nog för att utmana de i toppen. Vi måste förstå att brasiliansk fotboll måste fortsätta utvecklas på alla plan, inte bara tekniskt, säger Marta och tillägger:

– Att ta in någon som står utanför, då har vi kanske en chans att jobba på det.

För hennes egen del är det inte speciellt mycket nytt. Upplägget är välbekant för någon som har representerat tre allsvenska klubbar under nära ett årtionde.

– När hon började visa saker på träningen… Det var exakt samma situation som när jag kom till Umeå. ”Så här ska vi träna, göra det här med bollen”. Hon vet vad vi behöver, säger Marta.

– Målet är absolut att bli mer organiserade när vi försvarar. Och ha en plan när vi vinner bollen. Samtidigt kan vi inte missa den tekniska biten men det kommer komma i andra hand.

Marta.

”Har lovat mig själv att ösa på i 180”

Att Caboclo och resten av förbundet valde att satsa på en svensk kvinna för förstås med sig mycket press. Något som Pia Sundhage är fullt medveten om.

– Det är en förändring som folk ville ha, och en förändring som jag hoppas ska bli bra. Att jag är kvinna är också otroligt viktigt om man ser till ringar på vattnet, säger Sundhage.

Förbundskaptenen tystnar ett kort slag och säger sedan:

– Jag försöker njuta utav resan. Det här var inte bara en vinst mot England med 2–1, eller första gången som Brasilien vann mot England överhuvudtaget. Det var så mycket mer.

Varje match, varje intervju, kommer leda till någonting större, menar Sundhage.

– Jag har lovat mig själv att ösa på i 180 under fyra år. Förhoppningsvis kommer det att märkas att jag har varit i landet sen. För damfotbollens skull, säger hon.

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Sundhage: ”De vill ha mig kvar här hela livet”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Pia Sundhage

Brasiliansk fotboll

Marta Vieira da Silva