Island mot sitt första VM – sänkte Kroatien

FOTBOLL

Island är en fotbollsnation att räkna med – även utan Lars Lagerbäck.

Efter ett sent avgörande mot Kroatien har den lilla önationen tagit ett stort kliv mot ett nytt mästerskap.

– Det var en mycket viktig seger. säger Johann Berg Gudmundsson.

Island stod för en enorm succé i förra sommarens EM-slutspel där landet nådde en kvartsfinalplats i sitt första mästerskap.

Nu ser man även ut att kunna vara på väg mot sitt första fotbolls-VM.

Efter sex omgångar i VM-kvalets Grupp I har önationen bevisat att man är att räkna med – även utan Lars Lagerbäck som förbundskapten.

På söndagskvällen blev det till slut seger hemma mot gruppettan Kroatien som kom på besök till ett soligt Laugardalsvöllur i Reykjavik med stjärnor som Luka Modric, Mario Mandzukic och Ivan Perisic.

Upp i delad gruppledning

Avgörandet kom i matchens 90:e minut när vänsterbacken Hördur Magnusson nådde högst på en hörna, missade bollen med pannan och i stället axlade in den bakom den kroatiske målvakten Lovre Kalinic.

– Det var en enorm känsla att se bollen gå in i nätet. Tio sekunder tidigare borde jag ha gjort mål, men vi vann och det är det viktiga, säger högermittfältaren Johann Berg Gudmundsson till isländska DV.

Segern innebär att Island håller både Turkiet och Ukraina bakom sig och går upp på samma poäng som ettan Kroatien, dock med sämre målskillnad.

Seger blev det i kväll även för Turkiet (4–1 borta mot Kosovo) och Ukraina (2–1 borta mot Finland) vilket innebär att den övre halvan i gruppen har utvecklats till något av ett getingbo.

– Det var en mycket viktig seger, särskilt med tanke på att de andra lagen vann sina matcher, säger Berg Gudmundsson.