Bank: Finns ingen anledning att göra det så svårt

Foto: Anna Tärnhuvud / AFTONBLADET
FOTBOLL

ARNHEM. Okej, det senaste året har vi lärt oss leva med att det här svenska laget haft svårt att göra mål.

Så då kan de väl börja med att göra enkla mål?

In i lejoninnornas egen kula.

Vi satte oss i en bil, åkte ett par mil, och rullade in genom grindarna till nederländsk fotbolls allra innersta: KNVB Campus, en femstjärnig träningsanläggning med hybridgräsplaner, konferensrum, allt ett fotbollsförbund behöver för att ta hand om sin verksamhet.

Om Hollands EM tar slut mot Sverige imorgon så är det inte för att de haft dåliga förutsättningar i ett par veckor.

Möjligen kan de skylla på att de haft dåliga förutsättningar i ett par årtionden.

För att vara ett liberalt land var Nederländerna relativt sena med att låta kvinnor spela fotboll, och det är fortfarande väldigt tufft att utvecklas som spelare om man stannar kvar i den inhemska ligan.

”Den kvinnliga Messi”

När Lieke Martens var liten härmade hon Ronaldinho-finter från youtube och tränade med pojkar (det ser hon som en fördel, det är ganska vanligt med könsblandade lag i holländsk ungdomsfotboll, forskare ser det som en utvecklingsfaktor). Nu är hon en av de där kvinnliga förebilderna hon själv saknade som liten: teknisk, snabb, medial, nyligen värvad som första nederländska kvinna någonsin till det historiskt oranje-stämplade Barcelona.

– Det är lite speciellt, alla vet det. Jag är nöjd med att ta steget dit, men jag kommer aldrig att glömma Sverige, säger hon.

Lieke Martens har gjort sina år i allsvenskan, och har fortfarande inte hunnit tömma sin lägenhet i Malmö. Hon sitter framför oss med en påse Lieke-stämplade godisar som hon fått i present, och vill helst prata svenska. Pressen på hemmaplan kallar henne omväxlande för ”Neymartens” eller ”den kvinnliga Messi”, på sociala medier sprids bilder av hennes trixande och dribblande.

Holländsk fotboll är på väg framåt.

Bitter smak i munnen

På tio år har antalet licensierade spelare nästan fördubblats, U19-landslaget har vunnit EM och på anfallssidan har seniorerna spelat EM:s mest fartfyllda fotboll. De är roliga att titta på, kul att prata med, och än så länge är det här mästerskapet en kärleksaffär mellan spelare och yrvakna damfotbollssupportrar.

Och nu ska Sverige alltså komma in som en lite äldre, lite tristare granne och be dem sänka volymen ett snäpp.

– Alltså, tjejer, kul att ni har fest och så, men nu är det faktiskt dags att gå och lägga sig.

Jag pratade om Sverige med Martens och om Holland med Nilla Fischer, men det hade räckt att prata med en av dem.

De sa precis samma sak.

”De är snabba framåt, det gäller att vi spelar kompakt hemåt och ställer om med fart”. Det är två ganska otäcka lag som möts, ett självförtroendedopat hemmalag mot svenska slutspelsexperter.

Sitter ni fortfarande med en bitter smak i munnen efter rotationsmissen och det spelmässiga haveriet i första halvlek mot Italien?

Skölj munnen. Andas.

Anmärkningsvärd brist

För all del, jag hade också gett Sverige bättre odds mot Danmark i Rotterdam, men de har en riktigt fin chans i morgon också.

– Slutspelsmatcher är annorlunda, och vi vet att Sverige är bra på det, sa Lieke Martens.

Det vet Sverige också. Sverige är bra på att försvara i två block. De är bra på att kontra med sina löpstarka anfallare. De är bra på straffsparkar. Och de brukade vara väldigt bra på att göra mål på hörnor, några av de enklaste, viktigaste mål som finns.

Foto: Anna Tärnhuvud / AFTONBLADET

Just där finns en anmärkningsvärd brist i årets EM. I EM 2009 gjorde de två hörnmål på sina fyra första matcher, i hemma-EM senast gjorde Nilla Fischer två hörnmål redan i gruppspelet. Dessutom gjorde de två mål till där de nickade in frisparkar.

I Nederländerna har Sverige varit bäst av alla på att skaffa hörnor, men också i särklass minst effektiva. 24 hörnor, noll mål.

– Vi är där, ”servarna” har också varit bra om man räknar bort Tysklands-matchen. Det är lite som fattas, sa Lilie Persson, förbundskaptensassisten, i går.

Kommer inte bli enkelt

Nilla Fischer, som brukar vara vassast av alla, hade inte heller någon bra förklaring.

– Det är svårt att säga vad det beror på. Mot Italien var det bra hörnor, vi var där vi skulle, hade bra lägen. Vi borde absolut gjort något hörnmål i EM.

I morgon spelar Sverige mot Holland. Läktarna kommer att vara orange, det kommer att svänga och sjungas, och vid sidlinjen kommer Pia Sundhage att stå och försöka förlänga sitt förbundskaptensliv ett par dagar till.

Det kommer inte att bli enkelt, det finns ingen anledning att göra det så svårt.