Orsaken bakom deras uppbrott

avAndreas Käck, Frida Fagerlund, Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Nebojsa Novakovic petas från sin roll som assisterande tränare i AIK.

En av orsakerna ska enligt Sportbladets uppgifter handla om värvningen av Sulejman Krpic.

– Inga kommentarer, säger Novakovic.

Nebojsa Novakovic spelade själv 104 matcher i AIK-tröjan och gjorde 27 mål, varav det allra mest minnesvärda det klassiska lobb-målet mot FC Barcelona på Råsunda hösten 1999.

På senare tid har han varit assisterande tränare i AIK under två sejourer, sammanlagt i elva år.

Men nu meddelar AIK att den 52-årige klubbikonen petas från sin tjänst. 

IK Frej Täbys succétränare Bartosz Grzelak kliver in som ny parhäst till Rikard Norling, medan Nebojsa Novakovic flyttas över till AIK:s U19–16–lag där han ska ansvara för utvecklingen av den individuella träningen för de spelare som ligger närmast A-laget.

– Jag har haft fantastiska år som ledare i A-laget på Karlberg, Råsunda och Friends Arena. Nu blir jag en del av den verksamheten som ska skapa nya spelare till A-laget och jag ser fram emot att bidra med min erfarenhet för att hjälpa både spelarna och ledarna att nå sina mål i AIK, säger Novakovic i ett uttalande på klubbens hemsida.

Rikard Norling, som har haft Novakovic vid sin sida i totalt sju år, känner att det är dags för en förändring.

– Under tiden som jag varit borta från AIK känner jag att vi utvecklats åt olika håll, vilket inte är något ovanligt i denna bransch, och det gör att vi behöver göra en förändring för att vi båda ska kunna nå nya höjder i vårt tränarskap, säger Norling.

Funnits missnöje

Men enligt Sportbladet så finns det flera orsaker bakom uppbrottet.

En av dem ska handla om värvningen av bosniske anfallaren Sulejman Krpic.

Det var Nebojsa Novakovic (också född i Bosnien) som, tillsammans med AIK:s chefsscout Tobias Ackerman, slutscoutade Krpic på plats i Sarajevo innan värvningen genomfördes och enligt Sportbladets uppgifter ska Novakovic ha försäkrat AIK att Krpic dels är en bra anfallare som kan kliva in och leverera direkt, dels att han inte skulle ha några problem att kommunicera med ledarstaben och lagkamraterna.

Efter sex spelade matcher är Krpic alltjämt mållös och stämplad som en fiaskovärvning av fansen – och därtill har det visat sig vara problematiskt med språket.

Krpic är nu på väg att lämna AIK men värvningen i sig, språkförbistringen och det faktum att han står åtalad för misshandel i hemlandet Bosnien ska ha lett till ett missnöje inom AIK som spillt över mot Nebojsa Novakovic, som var den som ”ansvarade” för värvningen.

”Arbetssituation som växt fram...”

Enligt Sportbladets uppgifter är detta alltså en av anledningarna till att Novakovic nu flyttas från AIK:s A-lag.

– Under våren har en arbetssituation växt fram på Karlberg som vi under det nuvarande speluppehållet valt att förändra. Vi gör nu justeringar på ett sätt som gör att både tränare, lag, spelare och spelet kan utvecklas på ett sätt som vi alla tror är bäst för AIK totalt sett, säger AIK:s sportchef Björn Wesström i ett uttalande, utan att vara mer specifik än så.

Nebojsa Novakovic vill inte uttala sig.

”Jag kommenterar ingenting i dag”, skriver han i ett sms.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM