”Om jag såg honom framför min bil skulle jag inte bromsa”

Foto: TT

avMartin Tolén

FOTBOLL

Han har nyss genomfört den dyraste flytten i fotbollshistorien.

Men kanske också den smutsigaste?

Här är turerna om hur Neymar gått från världens störste fotbollstalang till världens dyraste fotbollsspelare – men samtidigt lämnat en del lik vid vägen.

Uppväxt i en fattig familj i Mogi das Cruzes, strax utanför Sao Paulo.

Men i fotbollsklubben Santos talade man om Neymar da Silva Santos Júnior, eller kort och gott Neymar, som den nye Pelé.

Nu är en 25-årig Neymar den dyraste fotbollsspelaren genom alla tider efter att ha presenterats av Paris Saint-Germain, men har på vägen blåst både supportrar, personer i sin närhet och en hel fotbollsklubb.

Hur kunde det bli så?

”Pappa har alltid funnits där”

Det handlar inte om någon girig eller genomond vilja. Neymar bidrar med stora pengar till välgörenhet, tio procent av sin lön varje år, och arrangerar varje år välgörenhets matcher hemma i Brasilien för ett bättre liv.

Men det finns något Neymar vurmar mer om:

Familjen.

Redan när han skrev under sina första kontrakt var Neymar Sr med och kritade på avtalen. I rädslan över att sonen skulle bli lurad. Med förhoppning om att Neymar Jrs talang skulle kunna försörja allihopa.

– Min pappa har funnits vid min sida sedan jag var liten. Han tar hand om saker och ting. Mina ekonomiska tillgångar och min familj – det är det viktigaste för mig.

Foto: Francisco Seco / TT / NTB Scanpix
Neymar Jr och Sr inför rättegången gällande övergången till Barcelona.

Neymars familjeband är nästan omåttligt svåra att förklara. Tre säsonger i rad har 25-åringen, av olika mystiska anledningar, missat matcher runt den 11 mars.

I stället har Neymar på Instagram tydligt visat att han spenderar den dagen med sin syster. Hennes födelsedag inträffar nämligen då.

”Jag älskar dig. 11 mars 1996 är det mest speciella datumet i mitt liv”, har Neymar skrivit på sociala medier om sin syster – samtidigt som både systern och hans mamma pryder armen med var sin tatuering.

Kontroversiella Neymar Sr

Men familjen är inte okontroversiell.

Neymar och hans föräldrar anklagas för att ha varit delaktig i att lura investmentbolaget DIS, som tidigare ägde 40 procent av spelaren, när han gick från brasilianska Santos till spanska storklubben Barcelona 2013.

Redan när Neymar värvades till Barcelona hävdade Barça att de betalat 57 miljoner euro för anfallsstjärnan medan Santos hävdade att de bara fick 17 miljoner euro.

Foto: Manu Fernandez / TT / NTB Scanpix
Neymar vid övergången till Barcelona.

Den store boven i dramat sades vara Neymars pappa, Neymar Senior, och hans företag som hade snott åt sig en stor del av kakan.

– Neymars pappa har aldrig betalat för en enda kaffe. Jag betalade för 200 raka kaffe som han drack med mig och det var inte för att han var fattig. Han utnyttjar dig för allt. Jag trodde att vi var bra vänner, men om jag såg honom i dag framför min bil skulle jag inte bromsa – jag skulle öka farten, sa bland annat Santos förre president Luis Alvaro da Oliveira Ribeiro.

Men det är inte bara den gången brassen och hans ekonomiska affärer ifrågasatts.

2016 dömdes Neymar för skattebrott hemma i Brasilien.

Neymar dömdes till böter och kvarskatt på totalt 425 miljoner kronor för att ha undvikit att betala skatt på inkomster från Santos, Barcelona och huvudsponsorn Nike mellan åren 2012 och 2014.

Varje gång har Neymars pappa, Neymar Sr, varit delaktig i sonens ekonomi.

– Vi känner oss förföljda av både brasilianska och spanska myndigheter, sa Neymar Sr.

– Han (Neymar) bär det yttersta ansvaret för sin inkomstdeklaration, hävdade åklagaren Carlos Muta.

”Argument helt utan grund”

Och det smutsiga ekonomiska spelet har bara fortsatt.

Neymar väntade själv ut juli månad för att hans pappa skulle ta del av en lojalitetsbonus på 250 miljoner kronor från Barcelona innan rekordaffären blev klar.

Och när PSG löste ut Neymars utköpsklausul på 2,2 miljarder kronor har det i media spekulerats i att Neymar själv betalade klausulen – för att på så sätt göra Santos lottlösa i rekordaffären.

– Det här handlar om en uppsägning och går därmed inte under reglerna för en normal försäljning. Då har inte någon klubb, vare sig han spelat där eller inte, rätt till att få någon del av kakan. Det finns ingen anledning att betala Santos för ingenting, berättade Neymars agent i PSG-affären, Wagner Ribeiro, för ESPN.

Därmed går brassens moderklubb miste om drygt 100 miljoner kronor i solidaritetsersättning för de åren den i dag 25-årige Neymar gjorde mellan 2003 och 2013.

– Det gällande avtalet ger Santos rätt till en ekonomisk kompensation. De ska ha ersättning för solidaritetsbidraget som handlar om vilka klubbar han spelade i mellan han var 12 och 23 år. Det finns ingen anledning till att de inte ska få ta del av detta. Dessa argument är helt utan grund, tycker Santos advokat i ämnet, Marcio Cruz.

Foto: Andre Penner / TT / NTB Scanpix
Neymars moderklubb gick miste om stora pengar.

”Gick emot min egen pappa”

Och när Neymar väl tog plats på podiet i dag för att presenteras som världens dyraste fotbollsspelare genom tiderna var det lika mycket som den just nu mest utskällde också.

Redan inför försvarade han sin egen pappa.

– Det här är andra gången jag gått emot min egen pappas råd. Han ville inte att jag skulle lämna Barcelona, sa Neymar i en inspelad video i går, samtidigt som fotbollsvärlden blivit medvetna om 250 miljoner-kronorsklausulen.

– De som säger det vet ingenting om mitt privatliv. Jag har aldrig varit motiverad av pengar, det jag tänker på är min lycka, fortsatte Neymar i dag om anklagelserna om att PSG-ägaren Nasser Al-Khelaifi, via sin oljefond, fört över tre miljarder kronor till Neymar för att han skulle ha löst ut klausulen på egen hand.

– Ni som oroar er för Financial Fair Play, gå och drick kaffe, det finns inga problem, fortsatte Al-Khelaifi.

Och PSG gjorde allt de kunde för att försvara sin nye superstjärna.

– Vi betalade utköpsklausulen – inte Neymar – vilket är helt enligt reglerna, fortsatte PSG-ägaren.

Vilka som satt på första parkett för att bevittna spektaklet?

Både mamma och pappa Neymar, de som alltid finns vid Neymars sida.