Alfelt: Spelar inte framtidens fotboll – utan nutidens

MALMÖ. AIK kopplade grepp. Östersund tog sig ur det och drömmålade till en andra ledning.

För att sen tappa segern på en försvarsmiss.

Vi fick se mycket kvalitet och en del svagheter i den mycket underhållande toppmatchen men vi såg inget lag som känns som en direkt utmanare till MFF.

Och i Örebro gick Norrköping på en tuff stjärnsmäll.

Östersunds 1–0 var ett klassmål. Två spelare i bredd stack på uppspelet på högerkanten och gjorde det svårt för AIK att positionera sig. Saman Ghoddos fick bollen. Dribblade till sig utrymme och smekte med utsidan fram en underbar öppnande passning så att Gabriel Somi fick helt rent mål att stöta in bollen i.

AIK:s kvittering var också fotbollsgodis. Suverän brytning nere vid eget straffområde av Daniel Sundgren som sen med en lång passning spelade fri Henok Goitom. Henok väntade iskallt ut en reaktion från Aly Keita innan han la bollen i det öppna målet.

Gabriel Somis vänsterkanon till 2–1 för bortalaget var ett grymt fotbollsmål och det kom direkt efter att Ghoddos dragit till med ett bra skott som Oscar Linnér gjort en kanonräddning på med att tippa i insidan av stolpen.

Trodde lagen lärt sig läxan

Jag trodde att de bättre lagen i allsvenskan till den här säsongen skulle ha lärt sig hur man ska bemästra Östersunds spännande offensiva spel och det såg länge ut som att AIK hade gjort läxan.

För Östersunds ledning kom i ett skede då AIK:s välorganiserade defensiv såg ut att ha kopplat grepp om matchen, men Graham Potter skickade upp sina spelare ännu högre. Ghoddos, Somi, Ken Sema och Fouad Bachirou klev tätt inpå motståndare och tvingade fram individuella misstag av AIK:arna.

Östersund spelar inte framtidens fotboll. Man spelar nutidens med allt vad det innebär av tro på sin egen förmåga att behandla och äga bollen för att hitta lösningar att passa sig vidare med bollkontroll inom laget.

Hittade Östersund brister

AIK:s sena kvittering av Denni Avdic visade på Östersunds brist. Offensiven är så prioriterad att det inte är självklart hur man ska agera i skarpa lägen när inte ens en tanke på finlir får tänkas.

Avdic ska givetvis aldrig få chansen att stöta in bollen efter en lång svepande passning in genom straffområdet men om försvararen vänder ryggen till honom kan det ske och då handlar det om ett svagt försvarsjobb.

Oavgjort 2–2 är ett resultat som främst gynnar Malmö och båda lagen var säkert lika missnöjda vad de fick ut av matchen. Henok Goitom visade att han är anfallaren AIK saknat men det kom fram alldeles för få bra passningar som han kunde visa sin farlighet med hjälp av.

AIK är bra organiserat men fortfarande aningen för tunt framåt för att vara med och slåss om de absoluta topplatserna.

Lär vara spänning ett tag till

Om inte Norrköping fått in två hörnmål sista kvarten då man mötte MFF hade man varit sju poäng efter Malmö då och nu helt borta från en guldstrid. De två hörnmålen mot MFF gör att Norrköping trots allt kan bära en smäll som denna mot Örebro. Vi kan säkert räkna med spänning ett bra tag framöver.

Svensk fotboll har fått fram ett gäng spännande unga talanger de senaste åren men i allsvenskan är fortfarande några gamlingar viktigast för sina lag.

Något med veteraner och deras arslen

Malmö FF får svettas fram till att magnetröntgen under måndagen ger domen om hur allvarlig Markus Rosenbergs rumpskada egentligen är. Utan 34-åringen blir hösten så mycket besvärligare för seriefavoriten.

Och i en rätt svag match i Jönköping stack 35-årige Tobias Hysén ut med sina sylvassa djupledslöpningar och en alldeles fantastisk direktpassning som gav Mix Diskerud skottläget till 1–0 för Blåvitt. När Göteborg spelade långsamt offensivt och tätt bakåt var det bara Hysén som skapade fart.

Avgörande tvåan satte Tobias själv med en iskall rull mellan benen på Jönköpings U21-målvakt Anton Cajtoft efter en lång kontringslöpning.

– Jag skickar ut arslet, sen är det alltid öppet mellan benen på målvakten, sa Tobias i C  More.

Det är något med veteranerna och deras ändor.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.