”Är stjärnorna men vad har de gjort?”

Boatengs rasande kritik: Ingenting är klart

Foto: Antonio Calanni / TT / NTB Scanpix
Kevin-Prince Boateng.
FOTBOLL

Kevin-Prince Boateng fick av Fifa uppdraget att leda arbetet mot rasism.

Fyra år senare är insatsgruppen nedlagd och 29-åringen dessutom bortklippt från Uefas reklamfilm för att belysa frågan.

– Självklart har stora spelare som Ibrahimovic, Neymar, Messi och Ronaldo genomslagskraft men vad har de gjort för kampen mot rasism, frågar sig Boateng i The Guardian.

Kevin-Prince Boateng vägrade spela vidare när Milans möte med Pro Patria i januari 2013 ramades in av rasistiska glåpord. Efter matchen hyllades Milan-spelaren för sitt initiativ, fick tala inför FN och utsågs till förste ambassadör för Fifas insatsgrupp mot rasism.

”Kan aldrig vara slutfört”

Fyra år senare är gruppen nu nedlagd sedan Fifa ansett ”uppdraget slutfört”.

– För dem är uppdraget kanske slutfört men det här arbetet kan aldrig vara slutfört. Vi såg vad som hände med Balotelli i Bastia. Han är en nära vän till mig och sa att det var otroligt. Han vet inte vad han ska göra. ”Vad kan jag göra? Skriva något på Instagram eller Twitter?”. Det finns ingenting han kan göra. Han kan inte bekämpa rasismen ensam, säger Boateng till The Guardian.

– Vi borde kämpa hårdare. Vi kan inte säga att uppdraget är slutfört. Sepp Blatter och Fifa ville förändra något. Pep Guardiola, Rio Ferdinand, Ronaldo och alla ställde upp. De stod alla bakom mig. Vi var tvungna att göra något. Rasismen går långt bortom fotbollen men fotbollen ger dig en plattform men sedan lade de ner insatsgruppen av någon anledningen som jag inte ens vet om. Allt jag vet är att jag läste det i tidningen en dag och blev chockad.

”Vad har de gjort?”

Kevin-Prince Boateng menar att spelarna och fotbollspersonligheterna som engagerades i arbetet verkligen hade nycklar för att åstadkomma en förändring.

– Vi hade massor av idéer men ingenting hände. Att bara säga nej till rasism i en reklamfilm (den Uefa står bakom) gör ingen skillnad. Det är trevligt men du ser den dessutom bara när det är Champions League. Och nu har de klippt bort mig från den. Jag antar att det beror på att jag är i Las Palmas nu och inte spelar i Champions League men det här är ett budskap mot rasism, inte Champions League. Självklart har stora spelare som Ibrahimovic, Neymar, Messi och Ronaldo genomslagskraft men vad har de gjort för kampen mot rasism? Det är lustigt – den ende spelaren som hållit tal i FN och de klipper bort mig.

Fifa meddelar att Kevin-Prince Boateng, och alla andra i arbetsgruppen, informerats och tackats för sina insatser via brev. De uppger också att arbetsgruppen hela tiden varit en tillfällig insatsgrupp med uppdraget att ta fram idéer som Fifa nu arbetar vidare med inom sin ordinarie organisation.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fifa

La Liga