Melkemichel fick inleda med seger: ”Nöjd med första halvlek”

FOTBOLL

Michael Olunga lämnade timmar före årets första match.

Tränaren Özcan Melkemichel fick inleda Dif:s sejouren med en 2–0-vinst mot division 1-klubben Vasalunds IF.

– Första halvlek är jag nöjd med. Sedan är det klart vi behöver hitta en ersättare till Olunga, säger Melkemichel.

Foto: Stefan Jerrevång

Djurgårdens hemsida kunde man i morse läsa att Michael Olunga var med i startelvan mot Vasalund. Men under dagen försvann anfallarens namn. 22-åringen lämnade Dif för Kina - han uppges ha kostat cirka 40 miljoner kronor.

Dagens match hade Djurgården inga problem att vinna utan Olunga. Kerim Mrabti, som missade hela säsongen 2016 efter en korsbandsskada, tog plats i anfallet och Marcus Hansson spelade på innermittfältet.

”Fina intentioner”

Det blev 2–0 mot Vasalund, som av förklarliga skäl hade det jobbigt mot den allsvenska klubben.

– Första halvlek är jag nöjd med. Där visar vi det vi har jobbat med i veckan. Vi bedriver ett högt och aggressivt försvarsspel, de bitarna är ganska bra. Anfallsmässigt visar vi fina intentioner. Vi hittar kombinationer, vi kommer runt på kanterna, säger Djurgårdens tränare Özcan Melkemichel.

Efter drygt tio minuter tog Djurgården ledningen. Vasalund gjorde självmål när de skulle försvara sig mot Amadou Jawos och Kerim Mrabtis samarbete. Sedan utökade Djurgården till 2–0 vid en hörna, Jacob Une Larsson nickade in bollen vid bortre stolpen.

Det tog nästan 30 minuter innan Vasalund skapade en målchans. Sedan var det bara sporadiska anfall från division 1-klubben, som i fjol var ett kvalspel ifrån att nå superettan.

Djurgården gjorde mängder med byten i andra halvlek och tempot blev lägre. Andra halvlek bjöd inte på någon större underhållning. Daniel Berntsen var nära att glädja publiken när han drog en frispark i ribban, men den träffade på överkanten och gick ut till inspark.

– Det blir annorlunda i andra. Vi byter ut massor med spelare och de som kommer in på planen är inte lika långt fram i sin utveckling som de som startade, säger Melkemichel.

”Klart vi måste ersätta honom”

Ni har sålt Michael Olunga. Vill du ersätta honom?

– Det är klart vi måste ersätta honom. Jag tror det kommer att lösa sig.

Vet du vem ersättaren blir?

– Vi vet vilken typ vi vill ha. Sedan får vi se vem det blir.

Det är många rykten nu - till exempel Kim Källström. Vad säger du om alla spelare det skrivs om?

– Alla är bra spelare. Sedan får vi se vilka som kommer, det är inte säkert att någon av de kommer.

FAKTA

Fem punkter

Utropstecknet:

Tränaren Özcan Melkemichel bytte i stort sett ut hela laget i halvtid. Därav var det ingen spelare man fick njuta av mycket längre än 45 minuter. Det var kul att se Kerim Kerim Mrabti spela fotboll igen efter korsbandsskadan. En skada man inte önskar någon spelare på den jord.

Skadan kom på januariturnén och det blir spännande att se om han kan nå den nivån så vi får se honom i en blågul dräkt om ett år.

Frågetecknet:

Michael Olunga såld. Mathias Ranégie, som tog en plats i anfallet förra säsongen, är inte kvar heller. Så frågan är hur man löser anfallspositionerna 2017?

I dag spelade Amadou Jawo och Kerim Mrabti på topp i första halvlek. Så ser det nog inte ut när allsvenskan drar igång i vår.

Vi kan nog räkna med att få se en och annan anfallare provträna med klubben under våren. Efter ”Super-Bosses” alla affärer - med Olunga som den största (?) - borde det finnas en del pengar i kistan.

Offensiven:

Den var ganska underhållande i 45 minuter. Othman El Kabir och Magnus Eriksson rörde på sig på kanterna, bytte positioner och var rätt finurliga. Även Kerim Mrabti och Amadou Jawo såg pigga ut.

Men sedan bytte Özcan Melkemichel ut i stort sett hela laget.

Frågan kvarstår: När börjar Amadou Jawo göra mål igen?

Defensiven:

Det var den som Özcan Melkemichel pratade mest om inför träningsmatchen. Men med tanke på att Vasalund mestadels av matchen bara stod uppradade på egen planhalva för att vänta in Djurgårdens attacker blev det inget riktigt test.

Förutom slarv vid enstaka tillfällen kan han väl bara vara nöjd - sett till förutsättningarna och motståndet.

Snackisen:

Svårt att inte snacka om något annat än Michael Olunga. Vad fick Djurgården för honom?

35? 40? Mer? Mindre? Har prislappen som är ute läckt ut för att kontra mot Alexander Isaks prissumma? Bara spekulationer från min sida.

Hur som helst har Djurgården gjort en riktigt bra försäljning. Olunga spelade endast en säsong och gav rejäl avkastning.