Skjuter upp Sverigeresan – flyger till Rwanda

Fifa-topparna nobbar guldstriden – ska på möte i Kigali

avKristoffer Bergström

Foto: Ivan Sekretarev / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Fifa-toppen Fatma Samoura

Fifa-topparna Fatma Samoura och Sarai Bareman kommer inte till damallsvenskans guldstrid.

I stället flyger de till Rwanda.

– Det hade varit roligt om de kom men de har viktigare saker att ordna, säger EFD:s ordförande Annika Grälls

27 oktober planerades ett toppmöte på svensk mark. En trio Fifa-toppar skulle följa den sista allsvenska omgången från läktarplats och i samband med matchen träffa representanter för svensk fotboll.

På dagordningen stod den brännande frågan om huruvida klubbar ska få pengar för att låna ut spelare till VM nästa sommar, vilket länge har funnits på herrsidan.

Men dagens besked från Fifa ritar om planerna.

Ett dygn före – i Rwanda

På ett möte i Zürich beslöt organisationskommittén att förändra de ekonomiska villkoren på två punkter. Dels införs en ersättning till förbunden för VM-nationernas införläger – och dels bekräftas Sportbladets avslöjande att klubbarna får sin efterlängtade utlåningspeng.

Men byråkratin är seg. Formellt återstår fortfarande ett steg. 26 oktober ska Fifa-rådet – styrelsen med 37 ledamöter från hela världen, inklusive ordförande Gianni Infantino – officiellt klubba igenom besluten.

Det är ett dygn före det tänkta mötet i Sverige. Och mötet hålls i Rwandas huvudstad Kigali. Avståndet omöjliggör att generalsekreterare Fatma Samoura och damfotbollschefen Sarai Bareman hinner upp hit.

– Det är en klok prioritering att de är där och driver damfotbollsfrågorna, säger Annika Grälls, ordförande för Elitfotboll Dam (EFD).

”Det blir bäst så här”

Hur ser du på dagens besked från Fifa?

– Det är fantastiskt bra att det kommer upp redan nu, så vi vet hur vi kan förhålla oss till de här frågorna.

Är det en aning snopet att reglerna spikas innan ni hinner träffas?

– Nej, för oss är det mycket viktigare att de fattar bra beslut än när de fattas.

Helt utan finfrämmande blir inte svenskarna ändå. Emily Shaw, utvecklingschef på Fifa, ska inte till Kigali och kommer därför upp till guldstriden. Och troligen skjuter Samoura och Bareman upp sitt besök till ett senare datum.

– Det blir bäst så här. Vi kan ha mötet när som helst, säger Grälls.